Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Programma meer vrouwelijke scheidsrechters

Steeds meer meiden en vrouwen voetballen, maar worden zij ook gevraagd om scheidsrechter worden? Uit onderzoek met een grootschalige enquête onder vrouwen die actief zijn bij een voetbalvereniging, blijkt dat de helft nooit is gevraagd om eens te fluiten.

Dat is een gemiste kans, want 60% procent van de vrouwen geeft aan wel bereid te zijn om eens aan te treden als scheidsrechter. De meerderheid plaatst hierbij de kanttekening dat ze alleen willen fluiten als de club dan begeleiding aanbiedt (Van Bakel, 2020).

Cultuuromslag

De mogelijke oorzaken dat vrouwen minder vaak gevraagd worden om te fluiten, zitten onder andere in het ontbreken van vrouwen in besturen en coördinerende posities. Daarnaast wordt het fluiten van wedstrijden bij het navolgen van ouderwetse, stereotyperende, normen gezien als een masculiene (mannelijke) functie. Hierdoor denken we bij het werven van nieuwe arbiters in veel gevallen eerder aan het benaderen van de heren- en jongensteams of voetbalvaders, dan aan de vrouwen- en meidenteams en voetbalmoeders. Volledig ten onrechte, want vrouwen blijken vaak dus best te willen fluiten en zijn ook bekwaam!

Arbitrageplan

Bij het nastreven van diversiteit binnen het scheidsrechterskorps, kan je als vereniging voor uitdagingen komen te staan. Hoe benaderen we vrouwen en meiden? Wat zijn hun drijfveren? Hoe kunnen we ze behouden als het enthousiasmeren geslaagd is? Graag helpen we verenigingen en potentiële vrouwelijke scheidsrechters op weg.

Als vereniging is het ook mogelijk om een verenigingstraject te starten en dit breder aan te vliegen. Denk hierbij aan het bereiken van een inclusieve gedachte bij de leden of een inclusieve organisatie. Procesbegeleiding kan daarbij een rol spelen en wordt aangeboden voor het thema diversiteit en inclusie (D&I). Ben je nieuwsgierig en wil je meer informatie hebben over procesbegeleiding? Neem hiervoor contact op met jouw Verenigingsadviseur Arbitrage.

Wil je naast een duurzame aanpak ook direct resultaat zien? Kijk dan naar ons aanbod van opleidingen en thema-avonden.

Spelregelavond Girls-Only

Heb je meiden bij je vereniging die wel eens een wedstrijd hebben gefloten of zouden willen weten wat daarbij komt kijken? Komen er gelijk een aantal spelregelvragen naar boven als je met de meiden over voetbal praat? Dan is de Spelregelavond Girls-Only iets voor jouw vereniging!

Onze vrouwelijke KNVB-scheidsrechters komen naar de vereniging toe om deze leuke, interactieve avond te verzorgen. Zij leggen op het veld een aantal dingen uit, laten de videofragmenten zien, spelen een spelregelquiz en geven informatie over scheidsrechtersopleidingen. Kortom, dat wordt een leuke avond, speciaal voor en door meiden en vrouwen!

  • Duur van het programma: 1,5 - 2 uur
  • Minimale deelname: 15 personen
  • € 84,00 per avond

Heb je interesse? Neem dan contact op met de KNVB Verenigingsadviseur Arbitrage in jouw regio.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Laatste nieuws