Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Behouden

Vrijwilligers blijven niet vanzelf aan je vereniging verbonden; de concurrentie met andere vrijetijdsbesteding is groot. De uitdaging is om aantrekkelijk te blijven voor vrijwilligers.

Houd een vinger aan de pols

Vrijwilligers doen hun werk niet voor niets. Naast waardering hebben ze elk zo hun eigen motieven. De een wil nieuwe mensen ontmoeten terwijl de ander juist nieuwe vaardigheden wil leren. Motieven kunnen in de loop van de tijd veranderen. De jeugdscheidsrechter wil misschien wel eens in een hogere klasse fluiten. En je bestuurslid zou na jarenlange trouwe dienst mogelijk graag een stapje terug doen. Spreek je vrijwilligers geregeld zodat je weet wat hun wensen zijn. 

Bied ontwikkelingsmogelijkheden

Veel vrijwilligers willen zich in hun vrijwilligerswerk kunnen ontwikkelen. Door dit te faciliteren voorkom je dat ze uitgekeken raken en stoppen. Weten wat iemands behoeften zijn is één maar er iets meer doen is vers twee. Er zijn verschillende mogelijkheden om iemand door te laten groeien. Voeg bijvoorbeeld extra taken toe aan zijn functie, laat hem eens meekijken binnen een andere functie of biedt een opleiding aan. Er zijn speciale KNVB-opleidingen voor trainers/coaches en scheidsrechters.

Wees flexibel

De omstandigheden van je vrijwilligers kunnen veranderen. Ze krijgen kinderen, worden ziek, vertrekken tijdelijk naar het buiteland, gaan mantelzorgen, enzovoort. Deze veranderingen kunnen aanleiding geven om met het vrijwilligerswerk te stoppen. Door je flexibel op te stellen, voorkom je dat mogelijk. Denk aan het aanbieden van een andere functie of het terugschroeven van de uren door er een duo-functie van te maken.

Vraag wat beter kan

Houd jezelf aantrekkelijk voor vrijwilligers door hun wensen geregeld te peilen en speel daar op in. Dit advies loopt als een rode draad door de B van Behouden. Aantrekkelijk blijven doe je ook door te vragen wat er beter kan. Wat missen vrijwilligers in hun werk? Dat kunnen grote dingen zijn zoals de sfeer tijdens het werk of kleine zaken zoals het ontbreken van een e-mailadres van de club. Luister en kijk wat je kunt verbeteren.

Soms gaan vrijwilligers toch bij je weg, ondanks al je inspanningen om ze te behouden. Dat kan een probleem zijn, maar ook een kans.

Beëindigen Beëindigen Het is natuurlijk heel vervelend als je vrijwilliger aangeeft te willen stoppen. Maar door rekening te houden met een paar zaken kun je wellicht voorkomen dat ook andere vrijwilligers stoppen.

Voor vragen over, of hulp bij het behouden van vrijwilligers kun je ook terecht de verenigingsadviseur in jouw regio.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Downloads

Praktijkverhaal

Laatste nieuws