Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Beëindigen

Het is natuurlijk heel vervelend als je vrijwilliger aangeeft te willen stoppen. Maar door rekening te houden met een paar zaken kun je wellicht voorkomen dat ook andere vrijwilligers stoppen. Bovendien houd je de deur nog op een kier voor een terugkomst.

Achterhaal de reden

Neem de aankondiging van een (mogelijk) vertrek niet voor kennisgeving aan, maar achterhaal de reden via een exitgesprek of -formulier. Ligt de oorzaak bij de vereniging? Is er sprake van ‘onvoldoende uitdaging’, ‘te moeilijk werk’, of ‘geen leuke collega’s’? Grote kans dat andere vrijwilligers hier ook tegenaan (gaan) lopen. Je doet er dan verstandig aan de oorzaken aan te pakken. Privéomstandigheden, zoals ziekte in de familie, kunnen eveneens een argument zijn om te stoppen. Mogelijk kun je dan aanbieden om tijdelijk minder te werken, of in een minder belastende functie.

Eindig positief

Voor de vrijwilliger en voor je vereniging is het goed om de relatie positief af te sluiten. Een feestelijk afscheid laat bij de vrijwilliger een positieve indruk van de vereniging achter en is ook goed voor het imago van je vereniging; het laat zien dat je goed voor vrijwilligers zorgt. Sta dus op een leuke manier stil bij het afscheid en houd rekening met de wensen van de vrijwilliger. De één zal een officieel moment zeer waarderen, de ander houdt het misschien liever ingetogen.

Draag tijdig over

Door het vertrek ontstaat een vacature. Is er al een nieuwe vrijwilliger gevonden? Communiceer dit dan. Laat ouders van een jeugdelftal bijvoorbeeld weten wie de nieuwe trainer wordt. Vraag je oud-vrijwilliger zijn functie goed over te dragen aan de nieuwe vrijwilliger zodat hij een vliegende start kan maken. Heeft een nieuwe vrijwilliger zich nog niet aangediend, start dan zo snel mogelijk met werven en zoek naar een tijdelijke oplossing. Wellicht kan de functie worden verdeeld over meerdere bestaande vrijwilligers of kun je tijdelijk iemand inhuren.

Houd de deur op een kier

Misschien komt je vertrekkende vrijwilliger nog eens terug. Bijvoorbeeld voor korte klussen, advies of als vrijwilligersbegeleider. Het kan ook zijn dat iemand na een drukke periode, na ziekte, tijdens de vut of pensioen graag weer bij je aan de slag gaat. Bespreek deze terugkeermogelijkheden. Zo voorkom je dat verlegenheid of onduidelijkheid hernieuwd contact in de weg staan.

Herintreders zijn één van de potentiële doelgroepen waarin je vrijwilligers kunt werven. Binnenhalen Binnenhalen Je verplaatsen in een potentiële vrijwilliger levert verrassende inzichten op en vormt de basis voor succesvolle werving.

Voor vragen over, of hulp bij het beëindigen van de relatie met vrijwilligers kun je ook terecht bij je verenigingsadviseur. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning De KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.

Downloads

Laatste nieuws