Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen

Hieronder een overzicht met veelgestelde vragen over het thema vrijwilligers.

Binnenhalen

Hoe vind je voor een functie de juiste vrijwilliger?

Stel jezelf om te beginnen de vraag welke taken een vrijwilligers in een functie gaat uitvoeren. Een overzicht van alle vrijwilligersfuncties en bijbehorende taken kan je hierbij helpen. Deze staan in het 'Functieboek'. Maak vervolgens een functieprofiel. Hierin beschrijf je de gewenste kennis, vaardigheden en persoonseigenschappen. Tot slot schrijf je een vacaturetekst waarin je de profielschets van je vrijwilliger opneemt. Zeer waarschijnlijk zullen alleen mensen solliciteren die zich herkennen in het gevraagde profiel.

 

Hoe regel je het afkopen van vrijwilligerswerk?

Bedenk eerst wat voor vereniging je wilt zijn. Zijn de leden van je vereniging ‘klanten’ of zetten jullie met z’n allen de schouders eronder? Ontdek via de Back to basics-video wat voor vereniging jij bent. Wil je vrijwilligerswerk af laten kopen? Kijk dan eens hoe RKAVV uit Leidschendam dit heeft georganiseerd. Deze vereniging vulde in korte tijd maar liefst 120 vacatures in. RKAVV maakt jacht op vrijwilligers RKAVV maakt jacht op vrijwilligers Vrijwel elke amateurvereniging in Nederland – niet alleen voetbalclubs – heeft er moeite mee: vrijwilligers strikken.

Ontdek via de Back to basics-video wat voor vereniging jij bent.

 

 

Hoe kun je door samenwerking met andere organisaties vrijwilligerswerk invullen?

Vaak worden vrijwilligers gezocht in het eigen ledenbestand. Maar in de omgeving van de vereniging zijn diverse organisatie waar je samenwerking mee kan zoeken voor het werven van vrijwilligers. Denk hierbij aan scholen en bedrijven. Scholieren die studiepunten verdienen en werknemersvrijwilligers die in de tijd van de baas vrijwilligerswerk kunnen doen. Een mooi voorbeeld zijn de dertien leerlingen van het Calvijn College in Amsterdam die door de school zijn opgeleid zijn tot zaalvoetbalscheidsrechter en wedstrijden bij scholen en verenigingen fluiten. Scholieren aan de slag als scheidsrechter Scholieren aan de slag als scheidsrechter Het Calvijn College in Amsterdam en Stichting AORC/Lebo werken sinds een aantal jaar nauw samen om sport en onderwijs vorm te geven.

Begeleiden

 

Hoe kun je het beste vrijwilligers begeleiden?

Begin goed: nodig je vrijwilliger uit om kennis te maken. In een kennismakingsgesprek kun je je verwachtingen uitspreken, uitleg geven over de vereniging en werkafspraken maken. Vraag ook naar de wensen van je vrijwilliger. Wat vindt hij belangrijk in zijn werk? Welke hulpmiddelen heeft hij nodig? Bij voorkeur werk je een vrijwilliger in onder begeleiding van een ervaren kracht. Is die niet beschikbaar, zorg dan in elk geval voor een vast aanspreekpunt. Als de vrijwilliger eenmaal zijn draai gevonden heeft, kun je de begeleiding afbouwen. Maar begeleiding stopt nooit. Zorg voor een aanspreekpunt. En check zelf regelmatig of je vrijwilliger het nog naar zijn zin heeft want zijn wensen en omstandigheden kunnen veranderen. Iemand die is uitgekeken in zijn functie kun je bijvoorbeeld interesseren voor een andere functie.

Belonen

 

Op welke wijzen kunnen wij vrijwilligers een beloning geven?

Het belonen van vrijwilligers kan op verschillende manieren. Je kan hierbij een vorm van vergoeding aanbieden. Let hierbij wel op de wet- en regelgeving. Check hiervoor de website van Werkgevers in de Sport.

Maar belonen is meer dan geld. Veel verenigingen organiseren elk jaar een vrijwilligersavond. Daarnaast spreekt uit goede begeleiding van je vrijwilligers ook een blijk van waardering. Als een vrijwilliger het extra verdient om in het zonnetje gezet te worden, dan kan je hem voordragen voor een onderscheiding.

Werkgevers in de Sport Werkgevers in de Sport Kijk hier voor meer informatie.

Behouden

 

Welk cursus- en opleidingsaanbod heeft de KNVB voor vrijwilligers?

De KNVB biedt diverse cursussen en opleidingen aan, zoals opleidingen voor trainer/coach en arbitrage.

Beëindigen

 

Wat kunnen we doen als een vrijwilliger besluit te stoppen?

Vraag hem persoonlijk wat de reden is van zijn besluit. Ligt het aan de vereniging of aan zijn privésituatie? Bekijk of je de oorzaak van het probleem kunt oplossen. Als tijdgebrek het probleem is kun je bijvoorbeeld voorstellen werk te doen dat minder tijd kost. Blijft je vrijwilliger bij zijn besluit, vraag hem dan hoe je zijn vertrek zo prettig mogelijk maakt.

Vraag ook hoe je contact met hem houdt zodat hij de binding met de vereniging niet verliest. Eindig positief, houd een borrel of feest, zodat je vrijwilliger met een goed gevoel bij je weggaat. Dit vergroot de kans hij terugkomt of jouw vereniging aanbeveelt in zijn netwerk. Werk in de tussentijd aan een oplossing voor de vacante functie. Is er al een opvolger, arrangeer dan een overdracht tussen hem en de vertrekkende vrijwilliger. Heb je geen nieuwe vrijwilliger, begin dan direct met werven. Binnenhalen Binnenhalen Wat heb je een vrijwilliger te bieden? Waarom zou hij zijn kostbare tijd juist in voor jouw vereniging steken?

Eén tweetje Eén tweetje Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Ga nu naar de community Eén tweetje en stel je vraag aan bestuurders van andere verenigingen!

Laatste nieuws