Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Word jij de nieuwe clubheld?

Achter alle sporthelden staan nog grotere helden: de vele vrijwilligers die ervoor zorgen dat iedereen kan sporten en dat talent zich kan ontwikkelen. Ook bij jouw vereniging geldt dit! Wist je dat? Welke vrijwilligersrol zou er bij jou passen? Doe onderstaande test en ontdek het!

Word jij de volgende clubheld? Doe hier de test!

Zit je bij een voetbalclub? En doe je al iets voor je club? Wel eens nagedacht hoe het kan dat je van die lekkere broodjes kan kopen in de kantine, je door de weeks lekker kan trainen, dat er mooie nieuwe kleedkamers zijn bijgekomen, dat gaat allemaal niet van zelf, daar zitten mensen achter die dat allemaal voor je regelen.

Niet voor geld nee, maar uit liefde voor de club, om werkervaring op te doen, en omdat het gewoon gezellig is. Wat als zij nou zouden stoppen? Geen broodjes meer, geen trainingen meer, geen kleedkamers meer. Zonder vrijwilligers, commissieleden of bestuursleden gebeurt er niks op de club. Ook jouw club draait op de inzet van vrijwilligers. Goed om te weten toch? #Clubhelden.

Maak jouw club blij met jouw talent

Ben jij… hét nieuwe talent voor in de organisatie van jouw sportvereniging? Maar vind je de huidige functies misschien niet zo aantrekkelijk? Of is die openstaande vacature binnen de vereniging jou veel te uitgebreid? Je kunt op veel verschillende manieren van waarde zijn. Daarbij levert het jou ook heel erg veel op. Denk aan (zakelijk) netwerk, waardevolle ervaring op je CV, waardering én gezelligheid!

Word jij de nieuwe clubheld?

Het beeld van een 'bestuursfunctie' (of andere vrijwillige functie/taak) voor iemand van 55 jaar oud is waarschijnlijk heel anders dan bij iemand van 25 jaar oud. In de wijze waarop die functies of taken ingevuld kunnen worden is er van alles mogelijk, wanneer we op een andere manier durven te kijken naar de invulling van de standaard bestuursfuncties en commissies. Het huidige bestuur kan hierin iets veranderen, maar jij kunt het bestuur van jouw vereniging ook zelf op ideeën brengen! Dit kan grofweg op twee manieren:

  • Pak een ‘oude’ functie op en geef er een eigen draai aan. De kans is groot dat een nieuwe invulling van een bestaande functie (zoals voorzitter, penningmeester of coördinator) zorgt voor een frisse wind en nieuwe ideeën. Iemand opvolgen kan lastig zijn wanneer je het idee hebt dat je die persoon volledig moet vervangen en moet voldoen aan alles wat die persoon deed. Het wordt voor jou zelf ook leuker als je functie in kunt vullen op een manier die bij je past.
  • Bedenk een hele nieuwe functie die jou op het lijf geschreven is. Neem je het initiatief om een hele nieuwe functie, passend bij jou en de vereniging, op te pakken? Hierin is veel mogelijk, alleen al in naamgeving. Vind jij het leuk om creatief te denken, of ben je sterk in het uitvoeren van projecten? Pak dan enkele bestuurs- of commissietaken op als ‘Creative Director’ of ‘Projectleider’. Of vorm met je vrienden een ‘project- of adviesbureau’ binnen de vereniging om diverse uitdagingen binnen de vereniging aan te pakken.

Zittende verenigingsbestuurders zijn geneigd naar zelfde type invulling te zoeken bij vacatures, met (onbewust) ook zelfde type mensen daarvoor. Maar ze weten misschien nog niet wat ze missen aan jou als nieuwe bestuurder/vrijwilliger met jouw specifieke kwaliteiten!

Tips&tricks

  • Vind je die vacature in de vereniging te omvangrijk? Doe het dan samen met iemand anders.
  • Wil je wel wat doen maar vind je functieomschrijving saai of ouderwets? Kijk dan naar mogelijkheden om het takenpakket in een ander jasje te steken.
  • Is er geen vacature maar wil je wel wat doen? Kijk dan welke nieuwe functies er te bedenken zijn die bij jou passen. Wie weet wat voor een mooie aanvulling jij kunt zijn op het huidige team.

Laat nu aan jouw vereniging weten wat jij voor hen kan betekenen!

Laatste nieuws