Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

G-voetbal op jouw club

Voetbal is volkssport nummer één. De sport is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn aanpassingen nodig zodat ook zij kunnen voetballen.

Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal. Dit noemen we G-voetbal. Ruim 250 clubs in Nederland bieden al G-voetbal aan zodat ruim 5000 jeugd- en seniorenleden met een beperking kunnen genieten van het voetbal. De KNVB, ING en Fonds Gehandicaptensport helpen samen het G-voetbal vooruit, zodat niemand buitenspel staat.

Deze voetbalvorm bij mijn club

Organiseert jouw club nog geen G-voetbal activiteiten of is er nog geen G-voetbal aanbod in de regio? Dan kan dit een goede aanvulling zijn op het huidige aanbod. De vereniging kan een leuke, sociale en veilige sportomgeving bieden aan voetballers met een beperking. Zo geeft de club op een positieve manier invulling aan haar maatschappelijke functie in de wijk.

De eerste keer: Sander in het G-team.

Ook starten met G-voetbal?

De KNVB ondersteunt verenigingen die willen starten met G-voetbal op diverse manieren. Zo is er een stappenplan, een uitgebreide handleiding en is het mogelijk om een (start)subsidie aan te vragen. Ook wordt er regelmatig een cursus G-voetbaltrainer aangeboden. De regionale medewerkers G-voetbal helpen je graag op weg.

Starten met G-voetbal Starten met G-voetbal Hoe begin je als club met het opzetten van een G-voetbaltak?

Medewerkers en contact Medewerkers en contact Er zijn meerdere personen betrokken bij de organisatie van het G-voetbal. Bekijk hier de contactpersonen.

Werving G-voetballers

Met de campagne Volg je voeten ondersteunt de KNVB verenigingen in wervingsactiviteiten en worden ouders op weg geholpen richting de voetbalclubs. In lijn met de wervingscampagne is er ook een speciale wervingsposter voor het G-voetbal gemaakt. Download de poster hieronder. Organiseer bijvoorbeeld een kennismakingsactiviteit, zoals een Vrienden- & Vriendinnendag, om nieuwe G-voetballers te werven.

Competitie

De KNVB organiseert voor jeugd en senioren een G-voetbalcompetitie. De indeling van de competitie is op basis van het speelniveau en de leeftijd van de teams. De competitie lijkt op de reguliere veldvoetbal competitie, maar er zijn enkele aanpassingen in regels en grootte van het veld.

Verhalen uit de praktijk

RKDVC Drunen enorm blij met trainer Rien Looijen RKDVC Drunen enorm blij met trainer Rien Looijen Al meer dan 25 jaar wordt er G-voetbal aangeboden bij RKDVC uit Drunen: voetbal voor spelers met een verstandelijke beperking. Ouders vroegen zich in 2008 af waarom er nog geen aanbod voor spelers met een lichamelijke beperking was. Zelfs in de vakantie regelt Jose alles voor het team Zelfs in de vakantie regelt Jose alles voor het team Vanaf haar vakantieadres zit Jose iedereen te mailen, te appen en houdt ze contact met de KNVB. Alles voor het G-voetbal bij Esto.

Ondersteuning

Veelgestelde vragen G-voetbal Veelgestelde vragen G-voetbal Vragen over G-voetbal? Hier vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. Fonds Gehandicaptensport Fonds Gehandicaptensport In samenwerking met de KNVB en Fonds Gehandicaptensport heeft ING de gezamenlijke ambitie het G-voetbal landelijk een extra impuls te geven. Samen helpen we het G-voetbal vooruit. ING: G-voetbal ING: G-voetbal Kijk hier voor meer informatie over G-voetbal op de website van ING.

Laatste nieuws