Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pleziermeting via mDWF

Vanaf de start van seizoen 2019/’20 is het mogelijk voor teams van verenigingen en scheidsrechters om via het mobiele wedstrijdformulier in de Wedstrijdzaken-app hun mening te geven over het spelplezier en de sportiviteit van de wedstrijd.

Waarom een meting van spelplezier en sportiviteit voor teams en scheidsrechters?

Voetbal is een fantastische sport waar miljoenen mensen in Nederland van houden. Met z’n allen dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit zo blijft. De liefde voor de bal staat voorop. Iedereen moet op een veilige en plezierige manier van de sport kunnen genieten en daar maken de KNVB én alle clubs zich hard voor. Of je nou speler, scheidsrechter, bestuurslid of toeschouwer bent, we dragen allemaal bij aan het spelplezier op en rond de velden.

Inzicht in hoe het plezier in de wedstrijden ervaren wordt en wat redenen zijn waarom een wedstrijd wel of niet leuk is geweest kan de club en de KNVB helpen. Enerzijds om inzicht te krijgen in hoe groot het spelplezier is, en anderzijds ook daar waar het spelplezier laag is te werken aan verbetering.

Eerder is tijdens seizoen 2018/’19 een proef gedaan met de pleziermeting in regio 11. Het vervolg hierop is deze pleziermeting via de Wedstrijdzaken-app. Eén van de aandachtspunten uit de eerdere proef is het terugkoppelen van informatie aan de clubs en het uitbreiden van de pleziermeting naar scheidsrechters zodat er vragen óver maar ook aan de scheidsrechter gesteld worden met betrekking tot de wedstrijd. Dit is vanaf nu mogelijk.

Hoe gaat dit in zijn werk voor teams van verenigingen?

Na afloop van de wedstrijd wordt nadat het digitale wedstrijdformulier is ingevuld gevraagd om scores te geven op 'het eigen spelplezier', 'sportiviteit van de tegenstander' en de 'prestatie van de scheidsrechter'. Een uitspelend team krijg een extra optie om hun mening te geven: 'ontvangst thuisclub'.

Het invullen van de pleziermeting gebeurt na afloop van de wedstrijd (de mogelijkheid staat 48 uur open) door degene die de spelersopgaaf ingevoerd heeft. Via de Wedstrijdzaken-app krijgt deze persoon een melding berichtencentrum van de app dat hij/zij scores kan geven op 'het eigen spelplezier', 'sportiviteit van de tegenstander' en de 'prestatie van de scheidsrechter'.

Hoe gaat dit in zijn werk voor een scheidsrechter?

We zijn benieuwd naar de mening van de scheidsrechter. Enerzijds hoe leuk een scheidsrechter een bepaalde wedstrijd vindt om te fluiten en anderzijds wordt de scheidsrechter gevraagd een score te geven op 'sportiviteit thuisteam' en 'sportiviteit uitteam'.

Is het invullen van de pleziermeting via het mDWF verplicht voor teams en scheidsrechters?

Nee, het invullen van de pleziermeting is niet verplicht.

Wat doet de KNVB met de verzamelde informatie?

De eerste weken dat het mogelijk is om de pleziermeting in te vullen gebruikt de KNVB om data te verzamelen. Binnenkort is het voor clubs mogelijk om de gegevens terug te vinden in Sportlink club.

Klankbordgroep voor verbetering aan de meting

Vanaf seizoen 2017/'18 is een klankbordgroep met een vertegenwoordiging vanuit verenigingen betrokken bij de ontwikkeling van deze meting en de manier waarop de informatie teruggegeven gaat worden aan de vereniging. Heb je suggesties ter verbetering of wil je graag deelnemen aan de klankbordgroep om je mening te geven over deze meting? Meld je dan via pleziermeting@KNVB.nl of bij Irene Dekker.

Irene Dekker

Projectmedewerker VSK

Laatste nieuws