Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaalvoetbal

In Nederland zijn er ongeveer 900 verenigingen die zaalvoetbal spelen. Dat betekent dat 1 op de 3 clubs actief is in de zaal. Het grootste deel van deze clubs bestaat uit zowel veldvoetbalteams als zaalvoetbalteams. Sinds 1968 is zaalvoetbal al onderdeel van de KNVB, en inmiddels is het de grootste zaalsport van Nederland.

Zaalvoetbal kan kansen bieden om als vereniging verder te groeien en nog meer je plek in de (lokale) samenleving in te nemen.

Ook zaalvoetbal floreert bij HHC Hardenberg Ook zaalvoetbal floreert bij HHC Hardenberg Al meer dan veertig jaar biedt HHC Hardenberg naast veldvoetbal ook zaalvoetbal aan. Het afgelopen decennium groeide het aantal zaalvoetbalteams gestaag en anno 2021 heeft de topamateurclub een florerende zaalvoetbaltak.

Aan de slag met zaalvoetbal

Zie je kansen om te starten met zaalvoetbal binnen de vereniging of wil je aan de slag met het verder ontwikkelen van de huidige zaalvoetbaltak? De KNVB helpt je graag op weg.

De aanpak om aan de slag te gaan met zaalvoetbal is natuurlijk niet in beton gegoten, maar de volgende stappen kunnen wel als een leidraad dienen bij het starten met zaalvoetbal.

 1. Omgevingsanalyse
  Wat wordt er georganiseerd aan zaalvoetbal in de omgeving? Welke verenigingen bieden zaalvoetbal al aan? Is er (nog voldoende) potentie om te starten met zaalvoetbal? Verenigingsadvies van de KNVB kan je helpen de kansen in de omgeving te inventariseren.
 2. Inventariseer de behoefte bij leden
  Ga in gesprek met leden. Zijn er teams die stoppen met veldvoetbal, maar wellicht interesse hebben om door te gaan met zaalvoetbal? Hebben ze mensen in hun omgeving die zaalvoetbal willen spelen?
 3. Wat zijn de facilitaire mogelijkheden?
  Misschien is dit wel de belangrijkste factor. Is er in de omgeving een zaal beschikbaar waar de wedstrijden gespeeld kunnen worden? Ga hiervoor in gesprek met de gemeente en betrek indien nodig Verenigingsadvies van de KNVB hierbij.
 4. Wie wordt kartrekker zaalvoetbal?
  Zie je kansen? Aan de slag! Een belangrijke stap voordat je start met het uitvoeren, is om een karttrekker aan te stellen binnen de verening; een coördinator zaalvoetbal. Hij/zij kan zich volledig focussen op het zaalvoetbal en snel stappen zetten.
 5. Schrijf een plan van aanpak
  Ga als bestuur(der) samen met de coördinator zaalvoetbal om de tafel en stel een plan van aanpak op. Welke doelen stellen jullie? Hoe gaan jullie teams werven? Wat is de langetermijnvisie? Zijn er sponsors/partners nodig? Zo ja, hoe gaan jullie die werven?

De KNVB-medewerkers Verenigingsadvies en de KNVB Zaalvoetbalontwikkelaars kunnen de vereniging begeleiden in de te maken stappen.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Iedere regio heeft haar eigen adviseurs die jouw vereniging kunnen helpen.