Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talentenmonitor

De KNVB wil de talentenacademies van betaaldvoetbalorganisaties helpen bij het krijgen van inzicht in de ontwikkeling van hun spelers. Op welke domeinen scoren hun spelers bovengemiddeld (en hoe staat dit in verhouding tot de gemaakte beleidskeuzes) en voor welke domeinen zou meer aandacht in de opleiding wenselijk zijn?

Dit wil de KNVB in kaart brengen met de Talentenmonitor, waarbij in eerste instantie gekeken wordt naar de domeinen antropometrie, kracht, fysiek, motorisch, cognitief, psychosociaal & mentaal en voetbal tactisch. De KNVB wil onderzoeken hoe de ontwikkeling op deze specifieke domeinen bijdraagt aan de ontwikkeling van een voetballer in zijn totaliteit.

Welke domeinen het meest belangrijk zijn, of welke combinatie van factoren bepalend is voor het succes van een voetballer weten we (nog) niet. Om die reden zal de komende jaren onderzoek worden gedaan met de data uit de Talentenmonitor, om meer inzicht te krijgen in de voorspellende waarde van deze factoren. Hierbij zal de KNVB ook mensen uit de praktijk betrekken. Daarnaast stellen we de data (geanonimiseerd en o.b.v. een onderzoeksvoorstel) beschikbaar voor onderzoek door universiteiten, betrokken partners of andere instellingen die kunnen bijdragen aan essentiële inzichten. Met de inzichten uit de Talentenmonitor verwachten wij dat de academies hun opleidingen nog verder kunnen optimaliseren om zo het beste uit de talenten te kunnen halen. 

Als gewenste vervolgstappen in dit traject staan, naast een actieve(re) rol voor Jeugd Plan Nederland, het verzamelen van data bij het vrouwenvoetbal en jeugdopleidingen van de topamateurs op de agenda. 

We verwachten dat de inzichten die de Talentenmonitor gaat opleveren, een bijdrage zullen leveren aan meer plezier, meer welbevinden, een betere motorische ontwikkeling en daarmee een betere gezondheid van alle voetballers in Nederland.

De betrokken partners in dit project zijn BrainsFirst, H.A.N. en Maradata. In een later stadium zullen Scisports en Inmotio nog aansluiten.