Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Future of the game

Innovatie

Voetbal is de grootste en meest populaire sport op aarde. De KNVB onderkent echter dat onze kinderen en nieuwere generaties op een andere manier naar voetbal kijken en de sport (mogelijk) anders zullen willen beoefenen dan nu het geval is. Wij willen nadenken over nieuwe manieren van voetballen en voetbal daarmee interessant houden.

Zowel in als buiten Nederland werken we samen met anderen om het voetbal aantrekkelijk te houden. Een voorbeeld hiervan is de FIFA Working Group for Innovation Excellence. In deze werkgroep zijn we – in samenwerking met FIFA, UEFA, IFAB en andere continentale en nationale bonden - bezig met het door ontwikkelen van de VAR.

Aantrekkelijk voetbalaanbod

We moeten actief zoeken naar innovatieve mogelijkheden om de jeugd te laten blijven genieten van het voetbal. Aanpassen aan de tijdgeest en inspelen op veranderende maatschappelijke trends. De maatschappij verandert immers in hoog tempo. Die verandering uit zich ook in het voetbal; voetbal is niet meer alleen in het weekend 11 tegen 11 op een groot veld, maar ook – laagdrempelig en doordeweeks - 7 tegen 7 op kleinere velden. De manier waarop mensen willen voetballen verandert, dus zoekt de KNVB naar passende en nieuwe alternatieven. Een voorbeeld is Voetlab, waarin we met nieuw aanbod mensen op nieuwe manieren laten voetballen, los van het traditionele lidmaatschap van een vereniging.

Arbitrage en spelregelvernieuwing

We vragen onszelf af: hoe kunnen we het spel verbeteren? We vinden dat we moeten kijken naar hoe er gevoetbald wordt. Met als doel het spel eerlijker, aantrekkelijker en sportiever te maken. Vanuit die invalshoek werken we nu aan het testen van 5 nieuwe regels:

  • Self pass
  • Intrappen
  • Onbeperkt wisselen
  • Tijdstraf
  • Zuivere speeltijd

Op het gebied van arbitragetechnologie onderzoeken we nu de mogelijkheden op het gebied van automatische buitenspel detectie, invoeren van een “light” VAR en meer. Ook zetten we in op een transparantere besluitvorming. Door communicatie transparant te maken zal het publiek de beslissingen van de arbitrage beter begrijpen.

Ontwikkeling en opleiding

De verenigingscultuur in Nederland is uniek. In het hele land liggen duizenden velden en elk weekend organiseert de KNVB meer dan 30.000 wedstrijden. Andere landen kijken met veel bewondering naar onze voetbalinfrastructuur. Deze geweldige infrastructuur dient echter wel continu onderhouden en verbeterd te worden. Zo investeren wij bijvoorbeeld in performance tracking technologie, voor zowel de professionele als de amateurvoetballer. Wie als kind op vroege leeftijd goede training krijgt, heeft daar de rest van zijn of haar leven plezier van. Het uitbreiden van de opleidingen en curriculum is daarom een speerpunt van de KNVB voor de komende jaren.

Technologie als speerpunt

Een succesvol voorbeeld van een initiatief van de KNVB dat leidde tot wereldwijde invoering is de Video Assistent Referee (VAR). Na de aanvankelijke scepsis, zijn velen intussen ervan overtuigd dat de VAR bij de toekomst van het voetbal hoort.