Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spreekkoren in het voetbal

Voetbal is het mooiste als iedereen met respect behandeld wordt. De KNVB vindt dan ook elke discriminerende of elke andere vorm van kwetsende uitspraken op en rond de voetbalvelden weerzinwekkend en niet te tolereren.

Samen met clubs streeft de KNVB ernaar verbaal geweld in en rondom het veld tegen te gaan

Bij spreekkoren gaat het vaak om een kleine groep individuen die met haar gedrag het voetbalplezier van alle andere mensen in het stadion in de weg staat. Om dergelijke spreekkoren in het voetbal tegen te gaan, is de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld opgesteld. Omdat clubs hun supporters het beste kennen en in het stadion beschikken over de faciliteiten om spreekkoren zowel repressief als preventief tegen te gaan, is afgesproken dat de verantwoordelijkheid voor het bestrijden van spreekkoren bij de thuisspelende club ligt. Samen met clubs streeft de KNVB er op deze wijze naar verbaal geweld in en rondom het veld tegen te gaan.

Als een speler te maken krijgt met kwetsende spreekkoren, kan hij zowel bij de arbitrage als de club hier melding van maken. Als door de aanhoudende spreekkoren de speler en/of arbiter niet meer in staat is te functioneren, kan de arbiter besluiten de wedstrijd stil te leggen. Clubs en arbitrage maken bij kwetsende spreekkoren melding bij de aanklager betaald voetbal. Aanvullend zijn er bij wedstrijden in het betaald voetbal auditoren aanwezig die eveneens bij spreekkoren rapporteren. De aanklager betaald voetbal kan dan in alle gevallen besluiten een vooronderzoek in te stellen.

Fans van FC Groningen tijdens de KNVB bekerfinale.

Richtlijn bestrijding verbaal geweld

De richtlijn bestrijding verbaal geweld gaat uit van preventie en repressie. Clubs kunnen vooraf, bijvoorbeeld via hun supporterscoördinator, preventief en proactief optreden om spreekkoren te voorkomen. Tijdens de wedstrijd zijn zij ook als eerste verantwoordelijk om de wedstrijd stil te leggen. Daarnaast kunnen clubs aanstichters van ongewenste spreekkoren corrigeren en/of aanpakken.

De richtlijn bestrijding verbaal geweld gaat uit van preventie en repressie

In de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld staat eveneens vermeld dat de scheidsrechter de wedstrijd kan stilleggen als aanhoudende spreekkoren er voor zorgen dat de beledigde betrokkenen niet meer in staat zijn te functioneren en het sportief verloop van de wedstrijd ernstig in het geding is. Als de wedstrijd wordt stilgelegd, dan zal de aanklager betaald voetbal toetsen of de club vooraf, tijdens en na de wedstrijd zich voldoende heeft ingezet om de spreekkoren te voorkomen en te doen stoppen.

Repressief zijn de laatste jaren de straffen ter bestrijding van verbaal geweld aangescherpt. Clubs kunnen harder worden gestraft als er sprake is van verbaal geweld. Aanvullend kunnen individuen die zich schuldig maken aan groepsbelediging en/of discriminatie een stadionverbod krijgen van vijf jaar.

Bestrijding verbaal geweld Bestrijding verbaal geweld Lees hier meer over de richtlijn bestrijding verbaal geweld.

Laatste nieuws