Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tips voor veilig en verantwoord kunstgras

Het is belangrijk met plezier te kunnen voetballen. Ook op een kunstgrasveld. Hieronder een overzicht met handige tips voor veilig en verantwoord kunstgras.

Tips voor voorkomen

Door gebruikersregels op te stellen voor je leden en bezoekers, stimuleer je als vereniging ook voor wat betreft de kunstgrasvelden het principe: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

  • Laat voeten vegen: Spelers nemen veel vuil mee. Daarom moeten ze hun voeten vegen voordat ze het veld betreden. Een ‘vuilsluis’ met roosters, een ‘walk on, walk off mat’ en borstels zijn goede opties. Gebruik het liefst een thermisch verzinkt inlooprooster van ten minste 1,50 x 1,50 meter. 

  • Voorkom dat spelers over het hek klimmen: Zorg dat zij gebruikmaken van de ingang. Anders brengen zij vuil mee en kan bovendien het hek kapotgaan. 

  • Voorkom kauwgum op het veld: Sommige soorten hechten zich aan het kunstgras en zijn moeilijk te verwijderen.

  • Stel een rookverbod op (op en om het veld): Dit voorkomt dat sigarettenpeuken op het veld terechtkomen. Kunstgrasvezels kunnen niet branden, maar wel smelten.

  • Stimuleer het gebruik van kunststof noppen: Want metalen noppen met daaraan bramen beschadigen de mat, terwijl ook vlakke zolen zorgen voor extra slijtage.

  • Sluit na gebruik de hekken: Om ongewenste gasten en dieren op het veld te vermijden. 

  • Stel regels voor het verslepen van doelen: Het slepen van losse doelen over het veld kan beschadigingen veroorzaken. Zorg dat de doelen brede wielen hebben of til ze op. 

  • Gebruik het veld zo gelijkmatig mogelijk: Trainingen mogen niet telkens op dezelfde plek plaatsvinden. Verplaats ook regelmatig de trainingsdoelen.

Tips voor Monitoren

Zelf het veld monitoren geeft inzicht in de 'prestaties' van een veld. Zo kun je beter sturen op onderhoud, beheer, levensduur en daarmee op de financiële voordelen. Drie adviezen:

  • Houd de laagdikte bij van het infillmateriaal (maandelijks): Bij de aanleg van het veld is bekend hoe dik de laag van infillmateriaal is en dus moet zijn. Maar door wedstrijden en trainingen, onderhoud en weersomstandigheden verplaatst het infillmateriaal. Terugloop hiervan zorgt onder andere voor minder goede 'sporttechnische eigenschappen'. Daarom is het zinvol met grote regelmaat de dikte te meten. Dit kan bijvoorbeeld via een infilldiktemeter (zie foto) of door simpelweg een sleutel in het veld te steken tot op de backing (rug) van het veld en de hoogte van de infill te meten. Dit kan het beste gebeuren op de meest intensief gebruikte plekken, zoals de doelgebieden.

  • Meet de balrol (twee keer per maand): Doe dit op meerdere plaatsen op het veld, door via een zogeheten ramp de bal vier richtingen op te laten rollen. De maximale afstand die de bal eigenlijk mag afleggen, is vijftien meter. Is dit méér, dan komt dit waarschijnlijk door een platliggende kunstgrasvezel. Dit geeft kans op een glad en daarmee sneller en voor voetballers veelal niet plezierig veld.

  • Meet de balstuit (twee keer per maand): Laat de bal op meerdere plaatsen op het veld vallen vanaf een vaste hoogte van twee meter. Hierbij mag de bal niet hoger opstuiten dan 1,10 meter (onderkant bal). Hoe hoger de stuit, des te harder is het veld, wat kan leiden tot blessures.

Zelfstandig uitvoeren en/of laten uitvoeren

Een gebruiker (vereniging) of eigenaar (vaak een gemeente) kan dus zelfstandig monitoren (maandelijks). Ook indicatief een monitoring laten uitvoeren is mogelijk; via een adviesbureau of aannemer (minimaal jaarlijks) of een erkend keuringsinstituut (eens in de twee tot vier jaar).

Tips voor testen en keuren

  • Maak (jaarlijks) gebruik van de Field Tester: De zogenaamde Field Tester geeft aan de hand van gestandaardiseerde waarden aan hoe een speler het veld zal ervaren op het gebied van hardheid ('schokabsorptie'), stabiliteit ('verticale deformatie') en elasticiteit ('energierestitutie'). Deze waarden houden direct verband met blessuregevoeligheid en hoe vermoeiend het veld aanvoelt om op te spelen. Het meten van deze waarden moet gebeuren op meerdere plaatsen op het veld. (Let op! De waarden van de uitkomsten van de Field Tester zijn niet per definitie de juiste waarden voor het voldoen aan de gebruiksnorm, maar geven wel een goede indicatie.)

 

  • Maak gebruik van het Keuringsinstituut: Het keuringsinstituut is een door NOC*NSF / KNVB erkend instituut om te kunnen meten op de gebruiksnorm. De officiële meting gebeurt eens in de twee tot vier jaar.

Tips voor Verbeteren & Actie

De KNVB adviseert nadrukkelijk de kunstgrasvelden periodiek te laten keuren op de gebruiksnorm. Hieruit volgt een advies hoe de eigenaar/beheerder de velden kan laten opwaarderen. Een dergelijk advies zal ingaan op bijvoorbeeld:

  • Laagdikte infillmateriaal Actie: bij te weinig materiaal infillmateriaal bijvullen

  • Balrol Actie: bij een te lange balrol de vezels opborstelen

  • Balstuit. Actie: bij een te hoge balstuit het infillmateriaal losmaken

Veelgestelde vragen & contact Veelgestelde vragen & contact Vind hier de antwoorden op de veelgestelde vragen, en de belangrijkste contactgegevens van keuringsinstituten.

Laatste nieuws