Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Maken van een melding

Wanneer er op een voetbalclub sprake is van seksuele intimidatie, heeft dit grote impact op alle betrokkenen. Sport moet voor iedereen een veilige omgeving bieden die garant staat voor plezier en ontspanning. Lees hieronder wat je als persoon en als bestuur kan doen wanneer er sprake is van seksuele intimidatie.

  • Ben jij zelf slachtoffer van seksuele intimidatie in je sportomgeving?

    Als je iets meemaakt op het gebied van ongewenste opmerkingen en aanrakingen van seksuele aard, aanranding of verkrachting blijf je vaak achter met een wirwar aan vragen en emoties. Weet dat je veilig en anoniem om hulp kan vragen door een melding te maken van seksuele intimidatie via:

    - Een vertrouwenscontactpersoon van de KNVB,
    - Het Centrum Veilige Sport van het NOC*NSF
    - In de meeste gevallen kan het ook bij jouw eigen club.

    Het plaatsen van een melding is vaak een moeilijke stap, maar het kan jou helpen om een stukje vertrouwen in je medemens en in de maatschappij terug te winnen. Ook kun je er met een melding voor zorgen dat een dader in de toekomst van de sportvelden geweerd wordt.
     
  • Heb jij als clubbestuurder signalen van seksuele intimidatie ontvangen?

    Weet dan dat er sinds 2019 voor sportbestuurders een meldplicht geldt bij signalen van seksuele intimidatie binnen de club. Ook voor een bestuurder kan het een moeilijke stap zijn om dit soort gedrag aanhangig te maken. Zeker binnen amateurverenigingen bestaat er vaak een band met zowel het slachtoffer als de beschuldigde. Lees hier waarom het toch belangrijk is om je aan de meldplicht te houden. Het is goed om te weten dat er zowel met de positie van het slachtoffer als de positie van een beschuldigde zorgvuldig wordt omgegaan.
     
  • Is er sprake van grensoverschrijdend gedrag zonder seksueel karakter?

    Komt grensoverschrijdend gedrag binnen jouw sportomgeving op een andere manier tot uitdrukking? Bijvoorbeeld door heftig uitschelden, pesten, discriminatie of machtsmisbruik? Maak hier dan melding van via deze pagina.
 

Wie behandelt mijn melding?

Als er een melding van seksuele intimidatie binnenkomt bij de KNVB, dan verzorgt een vertrouwenscontactpersoon de eerste opvang. Daar kun je als slachtoffer volledig in vertrouwen, je verhaal doen. Dezelfde persoon zal je ook begeleiden met verdere stappen. Afhankelijk van de ernst en jouw behoefte, schakelt de KNVB vertrouwenscontactpersoon de expertise van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF in. Daar werken professionals die je verder kunnen begeleiden. Met hen wordt het vervolgtraject bepaald en, indien nodig, wordt de politie ingeschakeld.

 

Wie mogen er melding maken?

Iedereen die iets heeft meegemaakt op het gebied intimidatie of misbruik kan zich melden. Maar ook wanneer je iets verdachts hebt gezien, kun je je melden. Voor clubbestuurders geldt dat melden verplicht is. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat onze sport vrij blijft van seksuele intimidatie. Ook voor meer informatie over seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag kan je contact opnemen met de KNVB vertrouwenscontactpersoon of het Centrum Veilige Sport.

 

Kan ik anoniem melden?

Ja, dat kan. Met iedere melding wordt vertrouwelijk omgegaan en het is de keuze van de melder om wel of niet uit de anonimiteit te stappen.

 

Wat moet ik doen als ik beschuldigd word?

Wanneer jij beschuldigd wordt van seksuele intimidatie betekent dit niet automatisch dat je het ook gedaan hebt. Als KNVB vinden we het in dit soort situaties belangrijk dat alle partijen in vertrouwen hun verhaal kunnen doen. Lees hier meer over jouw rechten en mogelijkheden als beschuldigde.