Meiden- en vrouwenvoetbal

Meiden en vrouwen brengen spelplezier, harmonie en nieuwe dynamiek op de velden. Ze maken het verenigingsleven rijker en spannender en geven het voetbal een nieuwe stimulans. Ze zijn de grootste groeifactor van het voetbal en zorgen voor aanwas bij de clubs. Vrouwenvoetbal staat voor alle positieve waarden: voor elkaar, voor het spel en voor de toekomst. Waarden waar we zo naar verlangen in het voetbal. Vrouwenvoetbal is bij uitstek ‘voetbal om van te houden’.

 
 

Vrouwenvoetbal: Voetbal om van te houden.

Vrouwenvoetbal in Nederland

Wereldwijd voetballen er 29 miljoen meiden en vrouwen. Voetbal is daarmee internationaal veruit de grootste sport voor vrouwen. Ook in Nederland heeft het meiden- en vrouwenvoetbal zich in de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. Anno 2016 staan er bij de KNVB 153.000 meiden en vrouwen geregistreerd. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van het seizoen 2014/’15, met vooral bij de pupillen en jongste junioren een grote aanwas. Bij de pupillen bedraagt de jaarlijkse groei zo’n 6,7 procent. Meer dan 2.000 verenigingen hebben één of meer meiden- of vrouwenteams, die in competitieverband spelen.

Deze trend zet door: er zijn nog steeds veel meiden die op jonge leeftijd met voetbal beginnen en vrouwen kiezen steeds vaker voor voetbal dan voor andere sporten. Het biedt voldoende perspectief om in 2020 183.000 vrouwelijke leden in onze gelederen te hebben.

GeschiedenisVoetballende meiden en vrouwen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetbal. Tegenwoordig kunnen zij bij bijna elke vereniging in Nederland terecht. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Bij mijn vereniging

Meiden- en vrouwenvoetbal biedt veel kansen voor verenigingen, zowel in de breedte als in de top. Meidenvoetbal introduceren op je vereniging is niet moeilijk. En met de juiste structuur zorg je ervoor dat deze meiden ook blijven voetballen. Wat houd je nog tegen? Je kunt er veel mee bereiken.

Voordelen voor de vereniging:

  • Meidenvoetbal levert extra leden op.

  • Met de extra leden kom je ook in contact met meer potentiële vrijwilligers, leiders en trainers.

  • Wanneer zowel jongens als meiden terecht kunnen op jouw vereniging, blijven ze ook langer hangen. Dit zorgt voor een betere sfeer en meer diversiteit op de vereniging.

  • Meiden nemen vaak ook hun (niet-voetballende) vriendinnen mee naar trainingen en wedstrijden.

Werving en behoudMeiden die gaan voetballen stromen vergeleken met jongens sneller uit. Meiden houden het na 7 jaar voetbal voor gezien, terwijl jongens gemiddeld pas na 14 jaar stoppen. Dit moet anders. Kijk hier hoe jouw vereniging meiden kan werven en behouden.

OndersteuningClubs waar meiden met plezier en met succes voetballen, zien het werven van meidenleden niet als separaat en iets eenmaligs. Werving en behoud vloeien voort uit een visie en zijn onderdeel van een groter plan.

Mijn dochter wil op voetbal

Neemt jouw dochter haar bal overal mee naar toe? Vindt ze het vet om met de jongens mee te voetballen op het schoolplein? Staat ze in de tuin de bal hoog te houden en allerlei trucjes te oefenen? Dan is voetballen bij een vereniging echt iets voor haar.

Meiden en vrouwenDoe mee: Onze ervaring is dat meiden en vrouwen minstens net zoveel plezier beleven in het voetbal als jongens en mannen. Het spelplezier kan aanstekelijk werken, waardoor ook vriendinnen zich aanmelden bij een vereniging.

Kennismaken met meidenvoetbalJe hoeft niet direct lid te worden van een vereniging om kennis te maken met meidenvoetbal. Via vriendinnendagen en schoolvoetbal kunnen meiden in aanraking komen met voetbal.

Lid wordenDoe mee: Voetbal is de grootste sport van Nederland. Miljoenen mensen beleven – zowel actief als passief – plezier aan voetbal. Wij zijn er voor iedereen die wil voetballen.

CompetitiesBij de vereniging hebben alle voetbalsters de mogelijkheid op hun eigen niveau te voetballen. Zij kunnen kiezen uit het voetballen vanuit recreatief/sociaal perspectief, prestatiegericht voetbal en voetbal voor toptalenten.

Van welp tot Leeuwin

Het Nederlandse meiden- en vrouwenvoetbal groeit en groeit. Maar zijn de jeugdspeelsters van vandaag de (wereld)toppers van de toekomst? En gaat het Nederland lukken om structureel mee te doen aan grote toernooien als het EK, het WK en de Olympische Spelen?

Wij denken van wel. Daarom steken wij samen met de verenigingen veel energie in de begeleiding van talent. Er zijn voor getalenteerde voetbalsters tal van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat zij de stap kunnen maken naar de top van het Nederlandse én internationale vrouwenvoetbal.

Vivianne Miedema; de spits van de OranjeLeeuwinnen.

Oranje

De beste voetbalsters van Nederland spelen in het Nederlands vrouwenelftal, ook wel bekend als de ‘OranjeLeeuwinnen’. In 2009 deden ze voor het eerst mee aan het Europees kampioenschap en stonden ze meteen in de halve finale. In 2013 waren de Oranjevrouwen wederom aanwezig op dit prestigieuze eindtoernooi.

Voor het eerst in de historie plaatste het team van toenmalig bondscoach Roger Reijners zich voor de eliteronde van het wereldkampioenschap in Canada in 2015. De ploeg strandde in de achtste finale tegen Japan.

De Oranjevrouwen vieren feest na een treffer.

Maar niet alleen het A-elftal presteert goed. Oranje onder 19 sleepte bijvoorbeeld in de zomer van 2014 de Europese titel in de wacht en bereikte in 2016 de halve finale tijdens het EK in Slowakije.

Vrouwen onder 19 op EK tegen Frankrijk en NoorwegenMeer informatie over Onder 19 op het EK in Slowakije.

 
 

Achter de schermen: Beleef de historische dag van Onder 19.

TicketsWil je een keer een echte wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal bijwonen? Dat kan! Bestel hier je tickets.

OnsOranjeLees alles over de verrichtingen van de OranjeLeeuwinnen op OnsOranje.

FacebookVolg de OranjeLeeuwinnen ook op hun Facebookpagina.

De Eredivisie Vrouwen

De Eredivisie Vrouwen is een stap in de richting van een betere toekomst van het Nederlands vrouwenvoetbal. De KNVB is met de deelnemende clubs overeengekomen vanuit deze stabiele basis de komende drie seizoenen verder samen te werken aan een aantrekkelijke en aansprekende Eredivisie Vrouwen.

Samen met zeven clubs uit de BeNe League is besloten in december 2014 te gaan voor een topcompetitie met alleen Nederlandse clubs. In het seizoen 2016-'17 is daar Achilles '29 bijgekomen. Het blijft een wens voor de lange termijn om de Eredivisie Vrouwen verder uit te breiden. Een aantal clubs acht het echter nu nog niet het juiste moment om deel te nemen aan de competitie.

Eredivisie VrouwenDe Eredivisie Vrouwen bestaat dit seizoen uit zeven teams. De clubs die deelnemen zijn ADO Den Haag, Achilles'29, Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar VVNH. Hier vind je alles over de Eredivisie Vrouwen.

Terug naar boven