Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zaak matchfixing: Paul R. vrijgesproken

KNVB Media
KNVB Media
30 april 2015, 17:19

Foto:

In Duitsland is donderdag 30 april Paul R. ('Rooie Paul') vrijgesproken. De Bochumse rechtbank heeft geoordeeld dat niet zij maar justitie in Nederland de juiste instantie is deze zaak op te pakken. De strafbare feiten zouden namelijk op Nederlands grondgebied hebben plaatsgevonden. Paul R. hoorde eerder twee jaar voorwaardelijk tegen zich geëist, wegens betrokkenheid bij manipulatie van wedstrijden in Duitsland.

De KNVB is benieuwd naar het vervolg van deze zaak, omdat door de Duitse officier Bachmann en Paul R. ook Nederlandse wedstrijden zijn genoemd.

Manipulatie in Nederland?

De Duitse officier van justitie Andreas Bachmann stelde in 2013 dat vier Nederlandse wedstrijden in het betaald voetbal gemanipuleerd zouden zijn (BV Veendam-Helmond Sport: 0-0, 4 september 2009; Fortuna Sittard- SC Cambuur: 1-2, 11 september 2009; FC Volendam-Excelsior: 1-0, 11 september 2009; De Graafschap-Telstar: 2-1, 11 september 2009.)

Bachmann stelde tevens dat hij de informatie uit de zogenoemde ‘Bochum tapes’ zou hebben gedeeld met het Nederlandse Openbaar Ministerie. Daarnaast berichtte De Volkskrant onlangs dat Paul R. scheidsrechter Serdar Gözübüyük als betrokkene genoemd zou hebben tijdens politieverhoren.

De KNVB heeft zowel bij de heer Bachmann als bij het Nederlandse OM herhaaldelijk het verzoek gedaan om inzage in de Bochum tapes te verkrijgen zodat de KNVB ook zelf actie zou kunnen ondernemen. Datzelfde vroeg de KNVB ook aan PvdA’er Tjeerd van Dekken, omdat hij in de media liet weten ook over informatie te beschikken.

Geen concrete informatie

Tot op de dag van vandaag ontving de KNVB echter geen informatie van politie, justitie, Openbaar Ministerie of een andere officiële instantie op basis waarvan de KNVB eventueel zelf onderzoek zou kunnen doen. De inhoud van de Bochum tapes en de verklaring van Paul R., zoals hij deze heeft afgelegd aan de Bochumse politie, zijn niet met de KNVB gedeeld. Zonder concrete informatie zijn de (juridische) mogelijkheden van een voetbalbond beperkt om de mogelijke aanwezigheid van manipulatie in het voetbal nader te onderzoeken.

Hoewel UEFA deze wedstrijden al had gemonitord, vroeg de KNVB de Europese voetbalbond in 2013 de genoemde vier wedstrijden nog eens te onderzoeken via het Betting fraud detection system. Ook met terugwerkende kracht vond UEFA geen opvallende gokpatronen.

Gezamenlijke aanpak

De KNVB benadrukt sinds 2009 dat geen enkele competitie immuun is voor manipulatie en heeft sindsdien het voorkomen en bestrijden daarvan als prioriteit. Een gezamenlijke aanpak is daarbij nodig, aangezien het vrijwel altijd gaat om georganiseerde misdaad. Onder meer de politie, Openbaar Ministerie, de FIOD en de KNVB moeten de krachten bundelen en informatie delen.

De inzet van de voetbalbond is zowel repressief als preventief en bestaat uit diverse acties en maatregelen. Er is een meldplicht voor spelers en officials, de KNVB stelt alle wedstrijdgegevens beschikbaar voor onderzoek, spelers hebben een gokverbod en iedereen kan de KNVB bereiken via de ‘tiplijn matchfixing’.

Bovendien zet de KNVB sterk in op preventie door voorlichting te geven aan de arbitrage en de clubs in het betaald voetbal en kan de integriteitseenheid van de KNVB op basis van het tuchtreglement zelfstandig onderzoek doen als er concrete aanwijzingen zijn. Zo doet de integriteitseenheid op dit moment onderzoek naar duels van Willem II uit het seizoen 2009/’10.

Meer informatie over de aanpak van matchfixing is hier te vinden 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen