Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De video-assistent, hoe werkt het precies?

KNVB Media
KNVB Media
28 mei 2017, 19:00
2:39

Vanuit het Replay Center in Hilversum kijkt een video-assistent mee naar de wedstrijden. - Foto: KNVB Media

Op het slotdag van het seizoen 2016/'17 was de video-assistent bij veel momenten betrokken. Maar hoe werkt de video-assistent nou eigenlijk?

Vanuit het KNVB Replay Center in Hilversum wordt er door een video-assistent meegekeken naar de wedstrijd. Hij kan de scheidsrechter adviseren bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty’s, rodekaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat daarbij om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Daarbij kan de video-assistent ook het advies uitbrengen aan de scheidsrechter om gebruik te maken van de on-field review - als interpretatie een rol speelt bij de beslissing. In dit geval zal de scheidsrechter op een scherm naast het veld de situatie terugkijken en daarna een oordeel vellen.

On-field review; hoe werkt het precies?

De KNVB gelooft sterk in de ondersteuning van een video-assistent in het voetbal. Het is dit seizoen voor het eerst dat de videos-assistent wordt ingezet in het voetbal. In alle rondes van het hoofdtoernooi van de KNVB Beker zijn er één of meerdere wedstrijden voorzien van een Video Assistant Referee. In de finales van de play-offs om Europees voetbal én om promotie/degradatie is de video-assistent opnieuw ingezet.

Tijdens een wedstrijd staat de video-assistent live in contact met de videoscheidsrechter.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen