Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Belangrijk zo veel mogelijk te leren van testfase videoscheids'

KNVB Media
KNVB Media
15 december 2016, 21:25

Bij drie duels in de KNVB Beker werd deze week getest met de videoscheids. - Foto: KNVB Media

Na opnieuw drie duels met de videoscheidsrechter in de KNVB Beker is operationeel directeur Gijs de Jong tevreden over de live-tests tot nu toe. “We willen het spel eerlijker maken en de scheidsrechter helpen bij zijn moeilijke werk. Daarom is deze experimentele fase zo belangrijk”, zegt De Jong.

Bij FC Volendam - VVSB, PEC Zwolle - FC Utrecht en SC Cambuur - Ajax werd net als in de vorige bekerrondes live getest met de videoscheids. Gijs de Jong: “Het een ontwikkeling die gaande is. Ik wil benadrukken dat we hier zoveel mogelijk van moeten leren, omdat het goed is voor het hele voetbal. Daarom is het zo mooi dat ook op het WK voor clubs in Japan wordt getest en er wereldwijd iets in gang is gezet om wedstrijden eerlijker te maken. Mede dankzij ons pionierswerk kon Danny Makkelie deze week een cruciale rol spelen op dat WK.”

Historische penalty dankzij videoscheids Makkelie Historische penalty dankzij videoscheids Makkelie Woensdag werd een penalty gegeven op het WK voor clubs dankzij de videoscheidsrechter.

Protocol

De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, hanteert de filosofie ‘minimum interference, maximum benefit’. “De technologie moet worden ingezet om wedstrijdbepalende momenten te beoordelen: penalty’s, rode kaarten en doelpunten. Het protocol blijft dat de arbiter in het veld zelf de beslissing moet nemen. Een video-scheidsrechter kan alleen adviseren als er sprake is van een clear mistake, een duidelijke fout. Die lijn moet de scheidsrechter helpen."

"In het geval van PEC Zwolle-FC Utrecht en de gegeven strafschop vond Kevin Blom dat er geen sprake was van een duidelijke fout van Björn Kuipers, dus bleef de beslissing staan. Goed gehandeld volgens protocol”, zegt De Jong. “We zijn tevreden over de tests tot nu toe en verzamelen alle ervaringen om later mee te nemen in onze gesprekken met de IFAB.”

Veiligheidsmaatregelen

Na het moment in Zwolle waarbij er politie bij moest komen om arbiter Blom te begeleiden, wordt volgens De Jong goed gekeken of de maatregelen op veiligheidsgebied voldoende zijn. “We kijken er kritisch naar en zullen dat aanpassen indien nodig. Al is dat verhaal een stuk minder groot dan het lijkt. Op verzoek van een steward die bij de bus stond, is er politie bij gehaald toen er een paar man op de deur kwam bonken. Omdat niemand anders beschikbaar was dan ME, kwamen zij."

"We kijken uiteraard elke keer per locatie hoe de beveiliging geregeld moet worden en dat zullen we nu weer doen, in overleg met de clubs en de zendgemachtigde. Tot op heden was het altijd afdoende, maar we letten er op. Het verschilt ook per locatie, bij het ene stadion staan de busjes binnen de hekken en kan er niemand bij, soms staan ze er buiten. We nemen het mee in onze evaluatie.”

Kwartfinales

Tijdens de kwartfinales van de KNVB Beker, eind januari 2017, wordt opnieuw gebruik gemaakt van de video-scheidsrechter.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen