Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kevin Blom in Saoedi-Arabië: 'Droom uitgekomen'

KNVB Media
KNVB Media
4 februari 2017, 16:18

Kevin Blom bracht de beladen stadsderby in Jeddah tot een goed einde. - Foto: KNVB Media

Net een paar uur terug uit Saoedi-Arabië en Kevin Blom staat in Gouda alweer langs de lijn van een voetbalveld. Kijkend naar het Hoofdklasseduel tussen Jodan Boys en vv Noordwijk, dat wordt geleid door zijn talentvolle collega Shona Shukrula. Anoniem bivakkerend tussen een paar honderd andere liefhebbers.

Hoe anders waren de omstandigheden bij de wedstrijd die Blom een dag eerder zelf floot. De arbiter was op voorspraak van voormalig Engelse topscheidsrechter Howard Webb - werkzaam als hoofd scheidsrechterszaken bij de Saoedische bond - aangesteld voor de beladen stadsderby van Jeddah, de tweede stad van Saoedi-Arabië. Al-Ittihad versus Al-Ahli, de nummer drie tegen de nummer twee van de Saudi Pro League, de volksclub tegen de elite.

Via filmpjes op YouTube hadden we al door dat we onze borst nat konden maken.

"Indrukwekkend", is het eerste woord dat Blom uitspreekt als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen. Woensdag vloog hij in de vroege ochtend met assistenten Bas van Dongen en Joost van Zuilen naar het streng islamitische koninkrijk en verdiepte zich in de dingen die hem en zijn team te wachten stonden. "Via filmpjes op YouTube en voorinformatie van Howard Webb hadden we al door dat we onze borst nat konden maken."

Aan de bak

Een dag voor de wedstrijd werkten Blom en zijn assistenten op een bijveld bij het stadion een laatste training af. In de serene rust. 's Avonds zagen ze op tv dat koploper Al-Hilal punten verspeelde, waardoor de derby tussen de achtervolgende club uit Jeddah alleen maar meer lading kreeg. Kortom: Blom en consorten moesten aan de bak.

In 2011 floot de FIFA-arbiter al eens een wedstrijd buiten Europa, tussen de Egyptische aartrivalen Al-Ahly en Zamalek. "Dat was al spectaculair, maar dit heeft alles overtroffen", zegt hij over het duel in het met 53.000 toeschouwers gevulde King Abdullah Sports City Stadion. "In Nederland heb je bij een topper als Feyenoord-Ajax hoofdzakelijk te maken met het thuispubliek, maar hier waren de supporters fifty-fifty verdeeld over het stadion. Links het geel-zwart van Al-Ittihad, rechts het groen-wit van Al-Ahli. En zij knalden erop, met megafoons, toeters en lawaai. Het was negentig minuten lang kabaal."

Kevin Blom werd in Jeddah geassisteerd door Bas van Dongen (links) en Joost van Zuilen.

Respectvol naar de leiding

Die sfeer sloeg over op de spelers op het veld. "Ze gingen er helemaal voor en vochten echt voor hun club." Agressief werd het echter nooit. Niet op het veld en niet op de tribunes. "Dat heeft natuurlijk met het strakke regime te maken. Ik heb me zeer veilig gevoeld. Het was een fijne omgeving voor een arbiter. De spelers waren naar de leiding ook erg respectvol. Zodra ik floot, was het klaar. Omdat je ook van buitenaf komt, kun je het in hun ogen bijna niet fout doen."

Het duel eindigde in een 1-4 zege voor Al-Ahli. Blom gaf zeven gele kaarten; vier voor de thuisclub, drie voor de bezoekers. "De eerste kaart was voor een stevige tackle. De tegenstander begon na de overtreding meteen om een kaart te vragen. Die heb ik hem vervolgens ook gegeven. Stond het weer 1-1, wat dat betreft. We hadden vooraf al gezien dat er daar vrij veel sprake is van misbaar en makkelijke duikelingen. Dus we lieten zo veel mogelijk doorgaan en dat kwam de wedstrijd ten goede. Webb stuurde ons na afloop een bericht waarin hij ons complimenteerde met de 'excellente leiding'. Hij had van alle partijen goede feedback gekregen. Dat is fijn om te horen natuurlijk."

In Saoedi-Arabië hebben alle clubs een paar keer per seizoen het recht op buitenlandse arbitrage. Voor Blom kwam er op deze manier een droom uit. "Buiten Europa fluiten heb ik altijd gewild. Na Egypte, waar 90.000 toeschouwers op de tribune zaten, was dit een onvergetelijk avontuur."

Bezoek van Bert

Bert van Marwijk, huidig bondscoach van Saoedi-Arabië.

Met een aantal opmerkelijke momenten. Zo kwam Bert van Marwijk, huidig bondscoach van Saoedi-Arabië voor de wedstrijd even in de kleedkamer een praatje maken, werd het tijdens de warming-up opeens doodstil in het stadion omdat er werd opgeroepen tot het avondgebed en kusten alle scorende spelers na hun goal het droge gras om uitgebreid Allah te danken. "Daar stoorde niemand zich aan, het geloof speelt overal een grote rol. Omdat je in Nederland alle stadions en teams inmiddels wel kent, waren deze ervaringen wel erg indrukwekkend."  

Ook fysiek was het een uitdaging. "Omdat we twee uur na de wedstrijd alweer op het vliegveld stonden, hebben we op het veld in Jeddah een cooling-down gedaan. Was wel nodig ook, want ik heb beduidend meer moeten doen dan in de Nederlandse competitie. Ander klimaat, 25 graden bij de aftrap, vochtige lucht en veel actie over en weer. Ik zie wel een beetje bleekjes nu", aldus Blom die eerder dit seizoen al Europa League-wedstrijden en interlands in onder meer Oekraïne, Kazachstan, Oostenrijk en Duitsland leidde.

Maandag fluit de 42-jarige arbiter weer op vertrouwd terrein. Ditmaal in de Jupiler League bij NAC Breda - FC Dordrecht. "Mooie wedstrijd, ook in Breda zit het altijd bomvol."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen