Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Egmond geeft NOS toelichting spelregels EK

KNVB Media
KNVB Media
30 mei 2016, 17:06

Dick van Egmond praat de EK-crew van de NOS bij. - Foto: KNVB Media

Commentatoren en verslaggevers van de NOS die naar het EK in Frankrijk gaan, hebben van de KNVB toelichting gekregen op de gewijzigde spelregels die op het toernooi van kracht zijn. Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond gaf in Zeist een presentatie over de veranderingen.

De NOS heeft de Nederlandse rechten van het Europees kampioenschap en zal alle 51 wedstrijden rechtstreeks uitzenden op tv. Om maximaal voorbereid te zijn organiseerde de KNVB een bijeenkomst voor de crew die afreist naar Frankrijk en de medewerkers die vanuit Nederland werken.

De UEFA heeft in totaal bijna 100 spelregelwijzigingen goedgekeurd. Dick van Egmond en collega Mike van der Roest van de afdeling scheidsrechterszaken namen de voornaamste zaken door aan de hand van tekst en beeld.

Veranderingen

In het oog springende veranderingen zijn onder meer dat een speler die geblesseerd raakt na een overtreding waarvoor een gele of rode kaart wordt uitgedeeld, voortaan binnen de lijnen behandeld mag worden en niet langer erbuiten. Een andere wijziging is dat de aftrap niet meer eerst naar voren op de helft van de tegenstander gespeeld hoeft te worden, maar rechtstreeks naar een medespeler op eigen helft mag.

De uitnodiging werd 'met gretigheid' aanvaard door de NOS.

Ook is het veelbesproken en door de KNVB bekritiseerde ‘triple punishment’ aangepast. Niet elk moment waarbij een scoringskans wordt ontnomen in het strafschopgebied hoeft te leiden tot een rode kaart, penalty en schorsing.

Het is slechts een greep uit de vele aanpassingen, waarover de KNVB deze zomer ook voorlichting zal geven aan het betaald- en amateurvoetbal. Aan de hand van een video verschijnt later een toelichting op de nieuwe regels.

Gretig aanvaard

“Deze uitnodiging van de KNVB is door ons met gretigheid aanvaard”, aldus Chef Voetbal Arno Vermeulen van de NOS. “Het was prettig dat we op korte termijn met ons team langs konden komen, zowel de Frankrijk-gangers als de collega’s die in Hilversum hun werk doen. Het gaat vaak over details en die zijn voor ons net zo belangrijk. Arbitrage is veel moeilijker dan iedereen denkt en ook wij worden daarmee geconfronteerd in het maken van radio en tv”, aldus Vermeulen in Zeist.

“Deze regels zijn nog maar nét door de IFAB-goedkeuring heen en ik merk dat de KNVB ook onze feedback op prijs stelt, omdat ook de Nederlandse arbiters hier zelf nog weinig over hebben kunnen sparren. Wij als commentatoren hebben er baat bij dat we het ook aan de kijker en luisteraar weer goed kunnen uitleggen. Daar draagt deze mini-cursus zeer zeker aan bij.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen