Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

SMC bundelt krachten bij sportersliesbreuk

KNVB Media
KNVB Media
6 maart 2015, 14:19

Foto:

Het Sportmedisch Centrum van de KNVB (SMC) en het Liesbreukcentrum Nederland van het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist, Doorn gaan samenwerken om een sportersliesbreuk sneller te diagnosticeren en te behandelen. Wetenschappelijk onderzoek naar de selectie, diagnose, behandeling en herstel van een sportersliesbreuk maakt onderdeel uit van de gezamenlijke aanpak.

Een sportersliesbreuk is moeilijk vast te stellen en wordt vaak niet herkend als oorzaak van langdurige liespijn tijdens het sporten. De klachten van sporters met deze blessure komen voort uit een zwakke plek in de buikwand. Een liesbreukoperatie kan hen helpen om weer pijnvrij te sporten. Door de samenwerking komen de kennis en expertise van de sportartsen van het SMC en de jarenlange ervaring van de chirurgen van het Liesbreukcentrum Nederland samen.

Eerste diagnose

Edwin Goedhart, manager sportgeneeskunde SMC: "2,5% van alle sportblessures bevindt zich in de liesstreek. Bij voetballers is dit zelfs 11%. Op dat gebied is zeker nog winst te behalen. Alle sporters met langdurige liespijn die niet overgaat na rust en/of oefentherapie, kunnen contact opnemen met het Sportmedisch centrum van de KNVB. Hier worden zij onderzocht door één van onze sportartsen. De sportarts kan op basis van de klachten en de uitkomsten van het onderzoek vaststellen of er mogelijk sprake is van een sportersliesbreuk. Als dat zo is, of als het er op lijkt, dan verwijst onze sportarts door naar de specialisten van het Liesbreukcentrum Nederland.”

Gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek

Naast de gezamenlijke diagnose en behandeling doen het SMC en Liesbreukcentrum Nederland samen wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk onderzoeksdoel is om nog beter vast te stellen welke sporters met langdurige liespijn baat hebben bij een liesbreukoperatie. Het tweede doel is om meer inzicht te krijgen hoe snel sporters herstellen en hoe zij pijnvrij kunnen blijven sporten.

Het Sportmedisch Centrum van de KNVB is hét topexpertise centrum voor topvoetballers en amateurvoetballers gericht op de preventie en het herstel van voetbalblessures. In het Sportmedisch Centrum wordt kennis en kunde up-to-date gehouden, toegepast en werken sportartsen en fysiotherapeuten welke gespecialiseerd zijn in het voetbal onder één dak.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen