Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De voetbaldroom: drie winnaars van Nike Most Wanted

KNVB Media
KNVB Media
26 maart 2015, 12:18

Foto:

Het is donderdagochtend 19 maart, tien uur. De eerste spelers lopen al zenuwachtig rond op het sportcomplex van de KNVB. Hun droom? Profvoetballer worden. Vandaag zijn ze in Zeist voor de laatste Nederlandse selectietraining van de Nike Academy.

Van de ruim dertig streng geselecteerde talenten mogen er uiteindelijk maar drie zich melden op St George's Park, het trainingscomplex van het Engelse nationale team en de Nike Academy. Wie zich daar weet te onderscheiden, mag toetreden tot de academie. Inmiddels hebben 39 alumni al een professioneel contract verdiend.

Als je talent hebt, leer je snel

Maar zover is het nog lang niet. De spelers zullen eerst een dag lang worden beoordeeld op techniek, inzicht, balbehandeling, teamgeest en mentale weerbaarheid. Elf uur, de voetballers worden opgedeeld in twee groepen, de keepers trainen apart. Een groots opgezette afwerkvorm aan de ene kant van het veld loopt vrij behoorlijk, de spelers die aan de andere kant een positiespel uitvoeren hebben meer moeite met de eerste balwentelingen. Een hoge dosis bewijsdrang lijkt de meesten meer in de weg te zitten dan goed te doen. "Als je talent hebt, leer je snel. Ik heb het nu twee keer uitgelegd en jullie doen het weer fout", roept een van de trainers zijn spelers toe. De toon is gezet."

Na een uitgebreide lunch stapt iedereen weer het veld op. Er volgen verschillende partijvormen en een gesprek met Guus Hiddink en Danny Blind. Tips over focus en uitblinken lijken nauwelijks aan de talenten besteed. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Het is tijd voor het verlossende woord.

De winnaars

De pas 16-jarige Giovanni Lunger is de eerste speler die door presentator Jan-Joost van Gangelen naar voren wordt geroepen. De kleine Rotterdammer doet zowel qua uiterlijk als qua spel denken aan Feyenoordaanvoerder Jordy Clasie. De centrale verdediger van Spartaan'20 B1 kan zijn geluk niet op, al lijkt het moment hem enigszins te overrompelen.

"Het is mijn droom om profvoetballer te worden en die droom is nu een stap dichterbij", vertelt Giovanni. Hij speelde al enkele jaren in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en hoopt nu op een nieuwe kans. Hij weet bovendien dondersgoed waar zijn kwaliteiten en zwaktes liggen. "Ik heb een goede trap, ben sterk in de duels, heb een goed overzicht en probeer altijd positief te blijven richting mijn medespelers. Wel zou ik nog wat sneller kunnen worden en moet ik meer rust aan de bal bewaren", zo zegt de kleine verdediger. De boomlange Van Gangelen vraagt zich af hoe de relatief kleine Giovanni zich staande houdt in het hart van de verdediging. "Geen zorgen, ook van u win ik een kopduel", countert hij. Ogenschijnlijk onbedoeld krijgt hij de lachers op zijn hand.

Nog een lookalike

Ook de tweede winnaar lijkt zowel qua spel als fysiek op een bekende voetballer. Youri de Winter uit Berkel en Rodenrijs zou het jongere broertje van Marco van Ginkel kunnen zijn. De coaches roemen de speler van SV TOGB B1 vanwege het feit dat hij een box-to-box-speler is, zijn fysieke vaardigheden en zijn balbehandeling. Saillant detail: in de korte periode dat bondscoach Guus Hiddink langs de zijlijn stond had ook hij het broeknummer van Youri genoteerd.

 

Van origine is Youri een aanvallende middenvelder, maar zijn trainer postte hem niet al te lang geleden in de voorhoede om voor meer doelpunten te zorgen. Niet zonder succes, als we Youri moeten geloven. De vwo5-leerling heeft een duidelijk doel voor ogen: zijn geld verdienen met voetballen. Youri zal een kans op de Nike Academy in Engeland verkiezen boven het halen van zijn middelbare schooldiploma."Dat kan eventueel daarna nog wel", meent de 16-jarige rechtspoot.

Laatste ticket

De spanning onder de voetballers wordt nog verder opgebouwd, wanneer de hoofdtrainer van dienst een verhaal afsteekt over het allerlaatste ticket naar Engeland. Pas wanneer hij hint naar een gestopte penalty in de partijvorm is het voor de betrokkenen duidelijk dat keeper Bjorn Haggerty eveneens tot de uitverkorenen behoort.

Bjorn is zeventien jaar en maakte dit jaar als A1-speler zelfs al zijn debuut voor EDO 1 in de Topklasse zondag. Ook liep hij stage bij Vitesse. Zijn grote voorbeeld is Ajax- en Oranjedoelman Jasper Cillessen en volgens Bjorn hebben de twee behoorlijk wat gelijkenissen. "We zijn beide niet de langste, maar compenseren dat onder meer met onze trap en coaching. En zo slecht zijn we trouwens niet met hoge ballen, vindt Bjorn. Ook hij droomt van een leven als prof en ziet de Nike Academy als een ideale plek om een contract af te dwingen. "Vandaag was al een mooie ervaring en het ging lekker. Ik wil al mijn hele leven niets anders dan profvoetballer worden. Of ik dat niet liever in Nederland zou bereiken dan in Engeland? Waar op de wereld ik ook naar toe moet, die kans wil ik overal grijpen!"

 

— Foto: Giovanni, Youri en Bjorn met het nieuwe Oranjeshirt dat ze van Klaas-Jan Huntelaar kregen

Naar St. George's Park

De route naar een profcontract leidt Giovanni, Youri en Bjorn begin mei vier dagen naar Burton, een kleine plaats op zo'n vijftig minuten rijden van Birmingham. Op St. George's Park mogen zij zich opnieuw meten met talentvolle leeftijdsgenoten, al zal de lat daar nog hoger liggen. In Engeland mogen de boys laten zien klaar te zijn voor een leven als profvoetballer.

De droom om ooit profvoetballer te worden leeft hoe dan ook nog enkele weken voort.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen