Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voetballers delen massaal hun Kampioenskeuze

KNVB Media
KNVB Media
9 juni 2017, 12:41

Meer dan tachtig procent van de deelnemers heeft aangegeven open te staan voor gezondere alternatieven in de kantine. - Foto: KNVB Media

De meeste kampioenen zijn bekend, maar nog niet alle beslissingen zijn gevallen. De laatste teams proberen zich via de nacompetitie te handhaven of hopen nog op promotie. Goede voeding is tijdens deze belangrijke duels aan het slot van het seizoen van essentieel belang.

Peter Res, voedingsdeskundige van Ajax, heeft een aantal adviezen wat je het beste kunt eten rondom deze duels. “Ontbijten met havermout en rozijnen is een goede keuze. Drink voldoende, bij voorkeur water. En een banaantje voor de wedstrijd kan altijd.”

Geen snelle suikers en vet

Ook Armand Bettonviel, voedingsdeskundige bij Feyenoord, zweert bij havermout. “Ik hoorde van de catering bij Feyenoord dat ze wel heel veel havermout moeten inkopen sinds ik er ben. Maar pasta met rode saus of yoghurt met muesli of vers fruit kan ik ook aanbevelen. Wat je in elk geval niet moet eten zijn snelle suikers en vet. Denk aan chocoladerepen en frikadelletjes. Dat zie je veel in voetbalkantines. Met snelle suikers krijg je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en daardoor in je energieniveau. En door vet raakt je maag minder snel leeg. Je voelt je zwaar en daarom speel je niet prettig."
 

De uitdaging ligt in de andere 364 dagen

Kan er na afloop worden feestgevierd, mag je best een keer zondigen. Res: “Als je je elke week na een wedstrijd laat vollopen, dan gaat dat natuurlijk aanzetten. Maar zo'n feest vier je waarschijnlijk maar één keer per jaar. Op jaarbasis zal het aan die ene keer feest niet liggen. De uitdaging ligt in de andere 364 dagen.”

Kampioenskeuze

Gedurende de laatste drie weken van de reguliere competitie liep de Kampioenskeuze van de KNVB. Tijdens deze campagne konden voetballers aangeven wat zij voor en na een wedstrijd eten en drinken. Er werd massaal meegedaan door de amateurvoetballers van Nederland. Meer dan tachtig procent van de deelnemers heeft aangegeven open te staan voor gezondere alternatieven in de kantine.

ASC Nieuwland heeft één van de modelkantines van Lekker Bezig.

Met ruim 25.000 bezoekers van de campagnewebsite en vele honderden inzendingen was de campagne een groot succes. Eens te meer kan de conclusie getrokken worden dat er een groeiende vraag is naar een gezonder assortiment in de voetbalkantine.

Lekker Bezig programma

Unaniem reageren kantinebezoekers positief op de veranderingen die ze zien binnen de verenigingen

Op dit moment zijn er al 520 voetbalverenigingen in Nederland die aan de slag zijn gegaan met Lekker Bezig; hét programma van de KNVB en Sligro om voetbalkantines te helpen met een gezonder aanbod. Deze groeiende groep verenigingen gaat aan de slag met fruit, gezondere broodjes en alternatieven voor sportdrankjes. En elke vereniging doet dit op zijn eigen niveau en tempo.

Veel verenigingen, veel ervaringen. Unaniem reageren kantinebezoekers positief op de veranderingen die ze zien binnen de verenigingen. Vooral het feit dat de jeugd ook voor een gezonder alternatief kan gaan, stemt tot vrolijke gezichten binnen de club.

Zelf aan de slag?

Als club zelf aan de slag met een gezonde(re) kantine? Laat je dan informeren over het programma Lekker Bezig. Dit kan door de vereniging vrijblijvend aan te melden voor het programma. Kern van het programma is dat er een voedingskeuze komt. Niet dat het ‘ongezonde’ eruit gaat, maar dat er iets gezonds naast komt te staan.

Verenigingen die zich aanmelden voor Lekker Bezig worden door Sligro geïnformeerd over de mogelijkheden, uiteraard afgestemd op de eigen situatie.

Website Website Ga naar Samenlekkerbezig.nl Facebook Facebook Ga naar de Facebookpagina.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen