Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 41: Een reusachtige toer

KNVB Media
KNVB Media
21 september 2017, 11:18

De eerste deelname aan een WK in 1934 wordt minutieus voorbereid door de KNVB. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 41 van de KNVB Galerij aandacht het draaiboek dat de KNVB in 1934 samenstelde voor de deelname van het Nederlands elftal aan het WK in Italië.

Het Nederlands elftal plaatst zich in het voorjaar van 1934 met twee vingers in de neus voor het WK in Italië: Ierland en België worden in de kwalificatie simpel met respectievelijk 5-2 en 4-2 aan de kant gezet. Het is voor Oranje de eerste keer dat de ploeg zich kwalificeert voor een wereldkampioenschap. Dat is minder gek dan het klinkt, aangezien dit pas het tweede WK in de historie is. De allereerste editie vindt in 1930 in Uruguay plaats, maar dat is voor veel Europese landen – waaronder Nederland – toch net iets te ver voor het spelen van een voetbaltoernooi.

— De selectie van Oranje (linkerbladzijde) en het reisschema op 22 mei (rechts).

Roerende harmonie

De KNVB gaat niet over één nacht ijs. De reis naar Italië wordt minutieus voorbereid en het hele schema wordt vastgelegd in een draaiboek. Daarin staat dat spelers en officials zich op maandag 21 mei (2e Pinksterdag) dienen te verzamelen in Hotel Bristol in Arnhem. Daar stapt het gezelschap de volgende dag op de internationale trein naar Basel, waar een overstap volgt op een lokale trein naar Luzern. In deze Zwitserse plaats overnacht de Nederlands selectie in Hotel du Lac, voordat de trip woensdag 23 mei verder gaat naar Como in Italië. 

De nieuwe koffergrammofoon van den K.N.V.B. is in goede handen bij Kick Smit, den grappenmaker van de groep

Journalist Ir. Ad van Emmenes reist mee als persgedelegeerde en beschrijft twee maal per week in De Sportkroniek zijn ervaringen: “De reis. Ideale reis voor jonggehuwden, ideaal ook voor de spelers, die al gauw in de stemming zijn. De nieuwe koffergrammofoon van den K.N.V.B. is in goede handen bij Kick Smit, den grappenmaker van de groep. Jaap Mol bespeelt met grootste virtuositeit ’n bakbeest van ’n harmonica. ‘We gaan naar Rome’ en de menschen in Duitsland zullen ’t weten.” 

Van Emmenes is onder de indruk van de organisatie: “We reizen en we reizen op de fameuze, nette en welverzorgde wijze, die de toeren van de KNVB kenmerkt. De douanes eten aan alle grenzen uit de hand. Nette voetballers smokkelen niet en onze eerlijke gezichten worden terecht vertrouwd. (…) Alom heerscht een bepaald roerende harmonie ….”

— De Oranjetrein is klaar voor vertrek uit Arnhem.

Zwitserse dreun

Wanneer de trein door het Italiaanse deel van Zwitserland rijdt, gebeurt er iets opmerkelijks. Van Emmenes: “De Zwitsersche voetballers hebben iets moois gedaan: ze zijn in hun trainingskamp in Ambri Piotta netjes op een rij gaan staan, toen onze trein voorbij kwam, en ze hebben onze spelers een sportieve groet gebracht. We hebben ze een telegrammetje gestuurd, de aardige kerels. Jammer, dat wij ze Zondag moeten kloppen.” 

Helaas zit Van Emmenes er naast. In het duel met Zwitserland, een tegenstander waar heel Nederland vooraf wel mogelijkheden tegen ziet, verliest Oranje met 2-3. Kielholz (2) en Abegglen scoren namens de Zwitsers, voor Oranje treffen Kick Smit en Leen Vente doel. Beb Bakhuys schiet vlak voor tijd op de paal en dan is de wedstrijd afgelopen. Na één wedstrijd is het WK alweer voorbij! 

Schoone illusie

Dat is niet alleen sneu voor het Nederlands elftal, maar zeker ook voor de 7.000 (!) supporters die het team vanuit Nederland, sommigen zelfs op de fiets, achterna zijn gereisd. De Sportkroniek deelt hun verdriet: “Zoo stierf op een mooien dag op San Siro een schoone illusie, de illusie, dat Holland tot de sterkste voetballanden van de wereld zou behooren ….”. 

Het Nederlands elftal vertrekt niet meteen na de uitschakeling, zo staan onder andere nog een boottocht op het Como-meer en een bezoek aan Milaan op het programma. Daarna is het echt tijd voor vertrek naar Nederland. Van Emmenes constateert: “De nederlaag tegen Zwitserland is de schaduwzijde van ’t uitstapje; ondanks pogingen om ’t anders te doen schijnen, is ze moeilijk te verstouwen. Maar de herinnering blijft aan den toer, waarover maar één qualificatie mogelijk is: Reusachtig!”

— International Jaap Mol vermaakt zijn ploeggenoten met zijn accordeon tijdens de lange treinreis.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen