Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 39: Een West-Duitse schaal

KNVB Media
KNVB Media
7 september 2017, 13:13

De koperen schaal - een cadeau van de Duitse voetbalbond - stamt uit 1961. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 39 van de KNVB Galerij aandacht voor een schaal van de Deutscher Fussball-Bund, overhandigd ter gelegenheid van de amateurinterland West-Duitsland-Nederland op 1 juni 1961.

Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 worden voor het Nederlands elftal alleen nog maar profvoetballers geselecteerd. Om ook de amateurs internationale ervaring op te laten doen, start het sectiebestuur zondagamateurvoetbal van de KNVB met een nationaal amateurelftal. De eerste interland vindt plaats op 18 maart 1956 in en tegen Frankrijk en gaat helaas kansloos met 5-1 verloren.

Moeizame voorbereiding

Het amateurelftal speelt tussen 1956 en 1961 achttien wedstrijden, waarvan er slechts één wordt gewonnen

Het amateurelftal speelt tussen 1956 en 1961 vervolgens achttien wedstrijden, waarvan er slechts één (tegen het B-elftal van Luxemburg) wordt gewonnen. Probleem is vooral dat het nieuwe team geen trainer heeft. Hierdoor wordt er niet alleen nauwelijks getraind, ook is er niemand die de selectie van spelers voor het amateurelftal voor zijn rekening kan nemen.

Begin 1961 treft de KNVB daarom een noodmaatregel: Pep Gruber, coach van de Amsterdamse profclub DWS, zal enkele dagen per week als trainer fungeren. Hij reist vanaf januari op en neer tussen Amsterdam, Breda, Den Haag, Rotterdam en Zwolle, om daar individuele trainingen te geven. Daarnaast vindt iedere woensdag een centrale training of oefenwedstrijd plaats.

Dat blijft niet zonder resultaat. In het jaarverslag 1961/’62 constateert de KNVB naderhand dat 'de lichaamsconditie, het uithoudingsvermogen en de technische vaardigheid van onze spelers waren dermate verbeterd, dat wij in de gespeelde interlandwedstrijden een tegenstander waren, waarmede men rekening moest houden. Veelal is dit in de afgelopen jaren niet het geval geweest.'

De latere bondscoach Thijs Libregts ontbrak in West-Duitsland wegens studieverplichtingen.

Invaller en andere tactiek fataal

Ondanks de betere conditie en technische vaardigheden delft Oranje in de eerste interland in 1961 opnieuw het onderspit tegen Frankrijk. En ook de tweede interland - tegen West-Duitsland - lijkt een zware opgave te worden, wanneer twee van de beste spelers, Rob Mul (NAC) en Thijs Libregts (Excelsior), afzeggen wegens studieverplichtingen. Toch weten de Oranje-amateurs in Oberhausen een 1-2 voorsprong te nemen. Na rust blijkt dat de West-Duitsers, tegen vooraf gemaakte afspraken in, een niet-geblesseerde speler hebben vervangen. De invaller blijkt niet alleen een goede voetballer, met zijn komst gaat West-Duitsland ook met een andere tactiek spelen.

Die combinatie is Oranje te machtig: de voorsprong verandert al snel in een 4-2 achterstand. Nederland weet nog terug te komen tot 4-3, maar wanneer de Duitsers de 5-3 binnen schieten is het Oranje verzet gebroken. Ondanks de nederlaag is de keuzecommissie tevreden: Nederland was een gelijkwaardig tegenstander van West-Duitsland. Met een koperen schaal - een cadeau van de DFB - keert de Nederlandse delegatie huiswaarts.

Opstelling Nederland:
J. Hooijmans (Blauw Zwart, keeper), W. Quadackers (Hoensbroek), A. Hersche (ONA), H. Potter (PSV), C. Molenaar (KFC), J. Zinnemers (Rheden), M. Brand (DCV), B. Hainje (Heerenveen), P. Bouwman (Koninklijke HFC), J. Roseboom (Ede), G. Weber (BVV).

Doelpunten Nederland:
G. Weber (2) en B. Hainje.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk hier alle items uit de KNVB Galerij.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen