KNVB Galerij, aflevering 28: Foppe’s historische dubbelslag

15 juni 2017, 16:54

De bokaal van het EK Onder 21 uit 2007. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 28 van de KNVB Galerij aandacht voor de historische prestatie die Jong Oranje – onder leiding van Foppe de Haan – in 2006 en 2007 leverde met het winnen van het EK voor spelers onder 21 jaar.

Het is deze maand tien jaar geleden dat Nederland het EK voor spelers onder 21 jaar organiseerde. Een mooi moment om terug te kijken op de twee Europese titels die Jong Oranje binnen een jaar won.

Ontketende Huntelaar

Voor de eerste eindronde reist Jong Oranje in mei 2006 af naar Portugal. In het Zuid-Europese land verliest het de eerste wedstrijd van Oekraïne en na een gelijkspel in het tweede duel tegen Denemarken, lijkt uitschakeling onvermijdelijk. Een nipte overwinning op Italië in de derde groepswedstrijd en een zwaarbevochten zege op Frankrijk in de halve finale, bezorgen het elftal van Foppe de Haan toch een finaleplaats.

De koning, toen nog prins Willem-Alexander, was aanwezig bij de openingswedstrijd van het EK.

Daarin is Jong Oranje, met een ontketende Klaas-Jan Huntelaar (later uitgeroepen tot beste speler van het toernooi), met 3-0 te sterk voor, jawel: Oekraïne. Een historisch moment: de allereerste titel ooit voor een Nederlands vertegenwoordigend jeugdelftal. De ervaringen van dat toernooi komen goed van pas wanneer het EK 2007 op 10 juni 2007 van start gaat.

Ali B traint mee en een historische penaltyserie

Jong Oranje - ingedeeld in groep A, met België, Israël en Portugal - begint het toernooi moeizaam, maar wint wel. In aanwezigheid van Prins Willem-Alexander wint de ploeg van Foppe de Haan met 1-0 van de Israëlische leeftijdsgenoten. Ook de volgende wedstrijd levert een overwinning op: Portugal wordt in een zinderende wedstrijd met 2-1 verslagen, waarmee Jong Oranje zich meteen plaatst voor de halve finale. De sfeer is – uiteraard – opperbest en dat leidt er onder meer toe dat rapper Ali B - voetballiefhebber en bevriend met Foppe de Haan - niet alleen een training bezoekt, maar zelfs volop mee traint.

Rapper Ali B (uiterst links) loopt voorop tijdens een training van Jong Oranje.

In de halve finale is Engeland de tegenstander. Het duel wordt een van de meest legendarische wedstrijden op een jeugd-EK ooit. Engeland komt in de eerste helft op voorsprong en lijkt die niet meer prijs te geven, totdat Maceo Rigters in de 89e minuut met een formidabele omhaal de gelijkmaker scoort. Na een doelpuntloze verlenging volgt de strafschoppenserie. Die is ongekend. Maar liefst 32 strafschoppen moeten er genomen worden, voordat de beslissing valt. Anton Ferdinand blijkt uiteindelijk de pechvogel en Gianni Zuiverloon het goudhaantje: Jong Oranje gaat binnen een jaar opnieuw naar de finale.

Penaltyduel Penaltyduel Bekijk hier de spannende strafschoppenserie tussen Jong Oranje en Engeland.

Olympische Spelen

De prijs is binnen! Foppe de Haan tilt de beker boven zijn hoofd uit.

In de finale, die plaats vindt in de Euroborg in Groningen, laat Nederland geen spaan heel van Servië. Otman Bakkal, Ryan Babel en Maceo Rigters zetten het elftal van Foppe de Haan op 3-0, voordat Dragan Mrdja tegen scoort. Luigi Bruins maakt drie minuten voor tijd met de 4-1 aan alle twijfel een einde: Jong Oranje is opnieuw Europees kampioen! Overigens wint Jong Oranje niet alleen het toernooi, de ploeg kwalificeert zich ook nog eens voor de Olympische Spelen in Beijing. Dat is sinds 1952 (!) niet meer voorgekomen. Verder wordt - als kers op de slagroom - Royston Drenthe door de UEFA uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.