KNVB Galerij, aflevering 15: Een reuzenbal uit Twente

KNVB Media
KNVB Media
16 maart, 10:18

De reuzenbal werd in december 2015 ontvreemd. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 15 van de KNVB Galerij aandacht voor de enorme bal op het gazon voor het KNVB bondsbureau in Zeist.

Hij is voor iedereen die de KNVB Campus in Zeist bezoekt of passeert niet te missen: de grote bal midden op het gazon voor het bondsbureau. Niet alleen trekt de bal de aandacht, het is voor (vaak jeugdige) bezoekers ook een geliefd object om mee op de foto te gaan. Het gevaarte - bijna drie meter hoog en enkele honderden kilo’s zwaar - ligt sinds enkele jaren in de voortuin en is een cadeautje van het museum Twentse Welle.

1-1, elf idolen en Jan Mulder

Het Oranje van de Eeuw werd in 2012 uitgeleend aan Museum Twentse Welle.

In 2012 organiseert dat museum samen met Jan Mulder de expositie ‘1-1, elf idolen en Jan Mulder.’ De oud-voetballer treedt op als gastconservator en vraagt daarom aan elf bekende Nederlanders wie hun idolen zijn. Zo is cabaretier Theo Maassen een grote fan van Berry van Aerle, adoreert Karin Bloemen middenvelder Frank Rijkaard en blijkt Jan Mulder – na een interview met zichzelf – mooie jeugdherinneringen te bewaren aan keeper Frans de Munck. 

Aan de hand van de gesprekken met de BN’ers en suggesties van bezoekers van De Twentse Welle, stelt Mulder een expositie samen. Om de expositie extra cachet te geven vraagt het museum aan de KNVB of de beelden van het Oranje van de Eeuw ook in Enschede getoond kunnen worden. De bond gaat akkoord en alle beelden worden uitgegraven en getransporteerd naar Enschede.

Opening voetbalexpositie Twentse Welle EnschedeBekijk op YouTube een video over de opening van de voetbalexpositie.

Geliefd jachtterrein

Na afloop van de expositie, in mei 2013, keert het Oranje van de Eeuw terug naar Zeist. Als dank voor het uitlenen krijgt de KNVB van het Twentse museum de grote bal cadeau. Die wordt in de voortuin gezet, helemaal wit geschilderd en voorzien van het logo van partner Nike. De voortuin van de KNVB is echter een geliefd jachtterrein voor oudejaarsverenigingen, die elk jaar stunten door bijzondere voorwerpen te ontvreemden. 

Nadat eerder - in 2003 - het beeld van Rinus Michels was meegenomen door oudejaarsvereniging Vesuvius, doet nu oudejaarsvereniging De Geitefok uit Oldeberkoop van zich spreken door de bal in de laatste week van december 2015 mee te nemen op een oplegger naar Friesland. De actie haalt alle landelijke media, net als de terugkeer van de bal op 9 januari 2016. Vanaf die dag kan iedereen weer op de foto met de (waarschijnlijk) grootste bal in Nederland.

AD: KNVB-bal terug op zijn plekHet nieuwsbericht van het AD toen de bal weer terug op zijn pek werd gebracht.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, een uniek zwart-wit tenue van het Nederlands elftal en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven