Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 9: Miss Blanche Luxe album

KNVB Media
KNVB Media
2 februari 2017, 10:00

Het album ‘200 vooraanstaande voetballers uit de competitie 1931-32’ van Miss Blanche. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 9 van de KNVB Galerij aandacht voor het Miss Blanche Luxe album uit 1932, met ‘200 vooraanstaande voetballers uit de competitie 1931-32’.

Elk jaar bij de start van het voetbalseizoen verschijnt een nieuw album met (of beter gezegd nog zonder) plaatjes van alle voetballers uit de Eredivisie. En ook bij een EK of WK kan iedere voetballiefhebber een album vol sparen met de portretten van deelnemende voetbalspelers.

Producent van deze albums is Panini, een bedrijf uit Italië dat jaarlijks honderden miljoenen pakjes voetbalplaatjes uitbrengt en voor de meeste mensen synoniem staat voor het voetbalplaatje. Niet helemaal terecht, want al in de jaren dertig van de vorige eeuw was het verzamelen van plaatjes een geliefde bezigheid.

In het album van Miss Blanche is geen indeling gemaakt naar club, maar staan alle spelers door elkaar.

Roken om te sparen

De allereerste sportplaatjes ontstonden rond 1870 in de Verenigde Staten, waar tabaksfabrikanten hun pakjes sigaretten steviger maakten door een kartonnen kaartje met opdruk toe te voegen. Al snel werden hier sporters op afgebeeld en ontstond bij sportliefhebbers en verzamelaars de behoefte om de kaartjes te verzamelen.

Nederland kreeg eveneens te maken met dit verschijnsel. Meer dan zeventig bedrijven brachten in de loop der tijd via voetbal- of sportplaatjes hun product aan de man. Net als in de Verenigde Staten waren vooral tabaksfabrikanten fan van dit idee, getuige de plaatjesverzamelingen van merken als Philips, Samson, Hofnar en Hudson. Verzamelaars moesten dus flink wat pakjes sigaretten roken om hun collectie voetbalplaatjes uit te breiden.

Miss Blanche

Ook het merk Miss Blanche gaf diverse series voetbalplaatjes uit. In 1932 verscheen het album ‘200 vooraanstaande voetballers uit de competitie 1931-32’, met – de titel zegt het al – 200 getekende en ingekleurde portretten van spelers van de clubs in de 1e en 2e klasse van de KNVB.

Tot de geportretteerden behoren onder meer gerenommeerde internationals als Harry Denis, Henk Pellikaan, Puck van Heel, Wim Tap en Joop van Nellen. Wie wil weten of een bepaalde voetballer is opgenomen in het album, zal alle 200 portretten moeten nalopen, want van enige rangschikking is geen sprake: niet op alfabet, niet op club en ook niet op positie.

 

'Foto' van het duel Eindhoven - NAC in 1933 uit het album Spelfoto's van Miss Blanche.

Het gebrek aan structuur zorgt voor mooi gekleurde pagina’s, hoewel de spelers er op de portretten zelf vrij statisch bij staan. Miss Blanche maakte dat goed door een jaar later het album ‘Spelfoto’s Competitiewedstrijden 1932-1933’ uit te geven, met allerlei actiemomenten uit voetbalduels.  

Lokale plaatjes nieuwe traditie

Hoewel de verwachting was dat de voetbalplaatjescultuur door de digitalisering zou verdwijnen, is het tegendeel waar. Niet alleen worden nog steeds jaarlijks miljarden voetbalplaatjes gedrukt, er is – mede dankzij die digitalisering – een markt bijgekomen: die van de amateurvereniging.

Die clubs geven tegenwoordig, vaak in samenwerking met de lokale supermarkt, een eigen album uit met foto’s van alle leden. Clubs als IJsselmeervogels, Spakenburg, FC Lisse, HSV Hoek en tientallen anderen bieden en boden hun leden zo een uniek plaatjesalbum. Een mooie voortzetting van de traditie uit de jaren dertig, zonder de verplichting van de aanschaf van een pakje sigaretten.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, een uniek zwart-wit tenue van het Nederlands elftal en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk nog meer interessante items in de KNVB Galerij.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen