KNVB Galerij, aflevering 7: De bal van Just Göbel

19 januari 2017, 10:00

Oranjedoelman Just Göbel mocht de bal houden na zijn fabelachtige optreden tegen Zweden tijdens de Olympische Spelen van 1912. - Foto: KNVB Media

In aflevering 7 van de KNVB Galerij aandacht voor de wedstrijdbal van Zweden-Nederland van 29 juni 1912, door keeper Just Göbel geschonken aan de KNVB.

Het Nederlands elftal reist eind juni 1912 af naar Zweden om voor de tweede keer in zijn historie deel te nemen aan het Olympisch voetbaltoernooi. Na een reis van twee dagen per trein en boot arriveert Oranje donderdag vlak voor de start van het toernooi in Stockholm. Er is eerst nog even tijd voor gezelligheid via een buffet voor alle deelnemende landen, waarna Oranje meteen aan de bak kan tegen gastheer Zweden.

Dubieuze penalty’s

Oranje heeft het zwaar tegen de Zweden. Niet alleen heeft het Nederlands elftal een vermoeiende reis in de benen terwijl de Zweedse spelers uitgerust aan het duel beginnen, het thuisland krijgt ook nog eens uitgebreid hulp van de scheidsrechter. In de eerste 60 minuten van de wedstrijd is daar nog niets van te merken. Nederland heeft de zaakjes prima voor elkaar en komt op een verdiende 1-3 voorsprong.

Just Göbel.

Dan bemoeit de arbiter, de Engelsman George Wagstaffe Simmons, zich echter nadrukkelijk met het wedstrijdverloop. Hij geeft een - om voor iedereen onduidelijke redenen - penalty aan de Zweden, die Börjesson omzet in een doelpunt. Nadat Zweden ook nog de 3-3 maakt, lijkt het duel uit te draaien op een verlenging. Daar heeft Simmons blijkbaar geen trek in, want vijf minuten voor tijd geeft de Engelsman opnieuw een zeer dubieuze strafschop aan het gastland. Keeper Just Göbel ontploft vanwege dit onrecht, maar ‘neemt wraak’ door de penalty op katachtige wijze te pakken.

Göbel niet te passeren

In de verlenging die volgt, houdt de keeper zijn doel schoon. De ene prachtige redding volgt op de andere en wanneer Jan Vos in de 101e minuut de 3-4 scoort, kan ook de scheidsrechter niets meer aan de stand veranderen. Nederland gaat - vooral dankzij keeper Just Göbel - naar de volgende ronde!

Als dank voor zijn fabuleuze keeperswerk mag de doelman de bal houden. In het vervolg van het toernooi wint Oranje ook van Oostenrijk, voordat Denemarken de ploeg in de halve finale een halt toe roept. In de strijd om het brons wordt Finland met 9-0 vernederd en dus eindigt Oranje als derde. Bij terugkomst in Nederland krijgt het team een toer door Amsterdam, waarna keeper Just Göbel een lauwerkrans krijgt omgehangen.

Het Nederlands elftal vermaakt zich tijdens de Olympische Spelen van 1912 in een Zweeds zwembad.

Van keeper tot huisarts

De keeper, die bekend wordt vanwege zijn stijl van keepen (hij probeert de bal te vangen in plaats van weg te stompen) speelt na de Olympische Spelen nog elf interlands, waaronder de historische (want eerste) overwinning op Engeland op 24 maart 1913. In totaal komt hij namens zijn club Vitesse 22 wedstrijden uit voor Oranje.

Vanwege problemen met zijn ogen moet hij helaas voortijdig stoppen met keepen en gaat hij aan de slag als huisarts. Voor zijn overlijden schenkt hij de bal van 1912, die is voorzien van uitslag, datum en namen/handtekeningen van alle spelers, aan de KNVB.