Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 6: Een zilveren berg

KNVB Media
KNVB Media
12 januari 2017, 10:00

De 'zilveren berg’ werd in 1929 door de Zwitsers overhandigd aan Nederland. - Foto: KNVB Media

In aflevering 6 van de KNVB Galerij aandacht voor ‘een zilveren berg’, in 1929 door de Zwitsers overhandigd aan Nederland ter gelegenheid van de oefeninterland Nederland-Zwitserland op 17 maart 1929.

Begin 1929 speelt het Nederlands elftal de eerste interland van dat jaar tegen Zwitserland, een duel dat wordt afgewerkt in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Zwitsers arriveren zaterdag 16 maart met een flinke delegatie per trein op Amsterdam Centraal en reizen vandaar door naar het Amsterdam Hotel.

Als geschenk voor het bestuur van de N.V.B. (Nederlandsche Voetbal Bond, dan nog net niet koninklijk) hebben de Zwitserse bondsbestuurders een cadeau meegenomen. Dat de bestuurders van voetbalbonden elkaar een aandenken overhandigen is niet vreemd, maar dit cadeau is dat toch wel enigszins.

De Zwitsers hebben namelijk een miniatuur-versie van de Matterhorn meegenomen. Het gevaarte, schaal 1:25000, is 31 cm lang en 23 cm breed en weegt maar liefst 5,9 kg (!). Het bepaald niet handzame cadeau wordt door de Nederlanders (toch) in dank aanvaard en krijgt een plaats in het bondsbureau van de N.V.B. aan de Amalia van Solmsstraat 2-8 in Den Haag.

Sterke comeback Zwitserland

— Nederland-Zwitserland.

De wedstrijd wordt zondag onder prima weersomstandigheden en voor zo’n 25.000 toeschouwers gespeeld. Die zien het Nederlands elftal vanaf het begin goed spelen. Oranje creëert in de eerste helft kans na kans, maar weet niet te scoren. Schoten en met name kopballen missen voortdurend doel, zo constateert ook de Sportkroniek: “het kopwerk was over ’t algemeen niet best”.

Vlak voor rust valt het doelpunt dan toch, maar Oranje heeft daar wel de hulp van de Zwitsers voor nodig: aanvoerder Ramseyer schiet de bal in eigen doel. Beb Bakhuys vergroot nog geen drie minuten later de feestvreugde door de 2-0 te maken.

Wanneer Nederland een kwartier na rust via een strafschop van Dolf van Kol op 3-0 komt, lijkt de wedstrijd beslist, maar daar denken de Zwitsers toch anders over. Met nog 24 minuten te spelen scoort Abeggelen de 3-1 en nog geen tien minuten later staat het na een treffer van Grimm alweer 3-2. Verder laat Oranje het niet komen. Ondanks wat kansen over en weer eindigt de wedstrijd in 3-2 voor Nederland.

De toer der Zwitsers

De Zwitsers gaan na de wedstrijd niet meteen naar huis. Er staat namelijk nog meer op het programma, zoals een boottocht in de Rotterdamse haven.

— De boottocht die het bezoek uit Zwitserland in Rotterdam maakte.

De Sportkroniek: “De Zwitsers hebben zich op hun korte toer naar Holland best geamuseerd. De kleine nederlaag viel hen zeer mee, maar ook als zij met groote cijfers verloren hadden, zouden zij van hun uitstapje geen spijt gehad hebben. Maandag hebben zij een zeer interessante tocht door de Rotterdamsche havens gemaakt, onder leiding van de Rotterd. Droogdok-Mij. ’s Middags om 4 uur zijn zij uit ons land vertrokken. De Zwitsersche V.B. heeft den N.V.B. een zilveren berg aangeboden.”

Die zilveren berg, de eerdergenoemde mini-Matterhorn, is tegenwoordig in een vitrine in het bondsbureau van de KNVB in Zeist te vinden. Hoewel er door de tand des tijds hier en daar wat hoekjes en stukjes zijn afgebroken, staat de mini-Matterhorn er nog steeds goed bij.

KNVB Galerij

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In de nieuwe rubriek KNVB Galerij krijgen deze ‘verborgen’ memorabilia de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, een uniek zwart-wit tenue van het Nederlands elftal en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk hier nog veel meer interessante items in de KNVB Galerij

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen