Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bondsridder Jaap Bax (91) overleden

KNVB Media
KNVB Media
25 augustus 2017, 14:34

Jaap Bax overleed op 91-jarige leeftijd. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft het droevige bericht ontvangen dat bondsridder Jaap Bax op 91-jarige leeftijd is overleden. De geboren Rotterdammer bekleedde diverse functies in het voetbal. Als scheidsrechter in de afdeling Rotterdam en bij de KNVB, en als radioverslaggever in de journalistiek.

Zijn hart lag vooral bij de vaderlandse arbitrage. Bax werd in 1943 al op 17-jarige leeftijd scheidsrechter en floot jarenlang zijn wedstrijden in de toenmalige afdeling Rotterdam en de landelijke competities. Ook was hij elf jaar voorzitter van de COVS, de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters.

Langs de Lijn

Voor het grote publiek was de veelzijdige Bax met name bekend van zijn verslagen voor het radioprogramma NOS Langs de Lijn. Dertig jaar - vanaf de eerste uitzending in 1967 tot en met 1997 - deed hij verslag van diverse nationale en internationale wedstrijden. Van het zaterdagamateurvoetbal was hij een groot kenner en liefhebber.

In 1983 werd Bax door toenmalig KNVB-voorzitter Jo van Marle tot bondsridder benoemd. In datzelfde jaar werd hij ook gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De KNVB wenst zijn familie, vrienden en alle andere betrokkenen veel sterkte bij het dragen van dit verlies.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen