Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig international Jan Notermans (84) overleden

KNVB Media
KNVB Media
9 juni 2017, 16:18

Het Nederlands elftal voorafgaand aan de vriendschappelijke interland België - Nederland (2-3) op 14 oktober 1956. Jan Notermans (zittend, tweede van links) scoorde eenmaal. - Foto: KNVB Media

Snel, technisch vaardig en gezegend met een goede pass. Met die kwaliteiten schopte Jan Notermans het tot 25 interlands in het Nederlands elftal. De voormalig international en trainer overleed donderdag op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer in zijn geboorteplaats Sittard.

De interlandcarrière van Jan Notermans nam slechts vijf jaar in beslag. Daarin speelde hij wel 25 interlands. Hij debuteerde op 23-jarige leeftijd in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen West-Duitsland. Het was maart 1956, ruim tien jaar na de Tweede Wereldoorlog, en de eerste keer dat de buurlanden elkaar sinds die bezettingsjaren op een voetbalveld troffen. Dankzij twee treffers van Abe Lenstra ging Oranje er in het Rheinstadion van Düsseldorf met de overwinning vandoor: 1-2. Dat kunststukje werd pas in 1988 herhaald, in de halve finale van het EK.

Opmerkelijk debuut

Voor Notermans, speler van Fortuna'54, was het duel in Düsseldorf het vertrekpunt van een mooie interlandloopbaan. En dat terwijl hij aanvankelijk niet eens was geselecteerd. In het boek Neerlands voetbalglorie doet sportjournalist ir. Ad van Emmenes uit de doeken hoe de Limburger bij Oranje kwam. Van Emmenes was aanwezig in het trainingskamp en kreeg van de Keuze Commissie de vraag wie hij als rechtshalf zou opstellen. Notermans, was het antwoord, waarna de kleine Limburger alsnog bij de groep werd gehaald en in de basis startte.

De rechtshalf - of halfspeler zoals de positie destijds werd genoemd - speelde een ijzersterke wedstrijd in Düsseldorf en zou de jaren erna een vaste waarde voor Oranje worden. Hij speelde 21 vriendschappelijke duels en vier wedstrijden in de kwalificatie voor het WK van 1958. Zijn generatiegenoten in Oranje waren onder anderen Frans de Munck, Cor van der Hart, Faas Wilkes en Coen Moulijn. Zijn laatste interland was een bijzondere: een vriendschappelijk treffen met de Nederlandse Antillen in Willemstad (0-0).

Trainer in Duitsland

Notermans, dameskapper van beroep voordat hij prof werd, speelde van 1955 tot 1965 voor Sittardia en Fortuna'54, later gefuseerd tot Fortuna Sittard. Na zijn actieve carrière startte hij een trainerscarrière bij Arminia Hannover, waarmee hij de eerste Nederlandse trainer in Duitsland werd. Later had hij ook Go Ahead Eagles, FC Groningen, AZ en Willem II onder zijn hoede.

De KNVB wenst de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van het verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen