Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het jaar in beeld: dit was 2016

KNVB Media
KNVB Media
29 december 2016, 16:00

Johan Cruijff overleed op 24 maart in Barcelona. Zijn dood raakte de hele wereld. - Foto: KNVB Media

Het voetbaljaar 2016 is bijna ten einde. Een jaar met bijzondere momenten en natuurlijk ook minder fraaie gebeurtenissen.

Zo werd Portugal voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen, op een toernooi waar Oranje ontbrak. En haalde PSV de kwartfinales van de Champions League waarin het Atletico Madrid bijna op de knieën kreeg. We namen afscheid van Johan Cruijff, Cesare Maldini en Carlos Alberto, terwijl de gehele voetbalwereld ook rouwde om het onfortuinlijke Chapecoense.

Op naar 2017

Trieste momenten, maar gelukkig is er ook genoeg om naar vooruit te blikken. Wat staat ons in 2017 te wachten? Lukt het Feyenoord om de koppositie in de Eredivisie tot het einde te verdedigen? Hoe doen Ajax en AZ het in het vervolg van de Europa League? En wat hebben de Oranjevrouwen komende zomer in petto tijdens het Europees kampioenschap in eigen land?

De tijd zal het leren. Voor nu, nog eenmaal een blik op het voetbaljaar 2016 aan de hand van een elftal bijzondere foto's. 

9 maart: Verdriet bij de Oranjevrouwen. Op het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in maart blijft Nederland in de beslissende wedstrijd tegen Zweden steken op 1-1. Het allerlaatste ticket voor Rio gaat daardoor naar Zweden. Vivianne Miedema is ontroostbaar.

24 maart: Vaarwel Johan Cruijff. Op 24 maart wordt de wereld overvallen door het overlijdensbericht van Johan Cruijff. Nationaal en internationaal staat iedereen stil bij het overlijden van de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft. Gary Lineker verwoord het treffend op Twitter: "Football has lost a man who did more to make the beautiful game beautiful than anyone in history."

11 april: Euforie op Het Kasteel. Na een afwezigheid van zes jaar keert Sparta Rotterdam terug in de Eredivisie. Het kampioenschap van de Jupiler League wordt uitbundig gevierd.

24 april: Terugkeer met een prijs. In het seizoen dat Dirk Kuyt terugkeert in de Kuip pakt Feyenoord meteen een hoofdprijs. De Rotterdammers veroveren de KNVB Beker door in de finale in een zinderende Kuip FC Utrecht te verslaan (2-1).

8 mei: Bloedstollende ontknoping Eredivisie. Daar staan ze dan, de PSV'ers Hector Moreno en Andres Guardado met de kampioensschaal. Terwijl Ajax bij De Graafschap op een 1-1 gelijkspel blijft steken, wint PSV in Zwolle en verovert zo voor de 23e keer de landstitel.

20 mei: En dat is nummer vier! De vrouwen van FC Twente worden voor de vierde keer op rij landskampioen. De KNVB Beker is een prooi voor ADO Den Haag.

13 augustus: Voetbalpiramide is eindelijk compleet. Om 14.30 uur gaan de eerste twee wedstrijden in de nieuw gevormde Tweede divisie van start, de competitie die symbool staat voor de realisering van de voetbalpiramide in Nederland. Robin Mulder, spits van GVVV, scoort in het duel met HHC Hardenberg de allereerste treffer.

1 september: KNVB Campus is in bedrijf! Een vernuftig sportveld met meetapparatuur, een ultramodern sportmedisch centrum met sporthal én een trainingscentrum met een hotel. De nieuwe KNVB Campus ademt voetbal en is de centrale plek waar de ontwikkeling van het voetbal, zowel voor de breedtesport als voor de topsport, centraal staat. Ook diverse nationale teams, zoals de Oranjevrouwen en Jong Oranje, verblijven hier tijdens hun trainingskampen.

20 september: Wereldwijde primeur in Nederland.  Voor het eerst is er een live-test met een Video Assistent Referee bij een wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau. Het betreft het KNVB Bekerduel tussen Ajax en Willem II. Scheidsrechter Danny Makkelie krijgt live assistentie van videoscheidsrechter Pol van Boekel. Meer wedstrijden in het bekertoernooi volgen.

5 oktober: Onrust over kunstgras. Een uitzending van tv-programma Zembla veroorzaakt veel onrust in het amateurvoetbal. Er is onzekerheid over mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberen kogels in het kunstgras, genaamd rubbergranulaat. Het RIVM stelt een onderzoek in en eind december blijkt dat voetballen op kunstgras verantwoord is. Klare taal. Het sein staat op veilig.

8 november: De bokaal is in Nederland. En de Oranjevrouwen weten waar ze aan toe zijn op het EK volgend jaar in eigen land. Noorwegen, Denemarken en België zijn de opponenten in poule A. UEFA Women's EURO 2017 wordt het grootste voetbaltoernooi in het nieuwe jaar.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen