Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Stats: Jeffrey Bruma miste geen minuut in Oranje (en meer)

KNVB Media
KNVB Media
28 december 2016, 13:19

Jeffrey Bruma, alle elf duels in 2016 rots in de branding van Oranje. - Foto: KNVB Media

Het jaar 2016 loopt ten einde. Tijd voor lijstjes en terugblikken. Hoe verging het Oranje en de andere vertegenwoordigende elftallen? We hebben alle cijfers op een rij gezet en een aantal opvallende zaken eruit gepikt.

Het Nederlands elftal speelde elf duels in het kalenderjaar 2016 (5 keer winst, 3 keer gelijk en 3 keer verloren). Bondscoach Danny Blind gebruikte 35 spelers maar slechts twee daarvan speelden in alle elf interlands mee: Georginio Wijnaldum en Jeffrey Bruma. Laatstgenoemde deed dat zelfs vanaf de eerste minuut in de vriendschappelijke interland thuis tegen Frankrijk (2-3 verlies) tot de laatste minuut in het WK-kwalificatieduel in en tegen Luxemburg (1-3 winst). Geen enkele andere speler in welk vertegenwoordigend elftal dan ook heeft dat in 2016 gepresteerd.

Joey Mense droeg in 2016 het oranjeshirt het langst van iedereen.

Meeste minuten: Joey Mense

Bij de Oranjevrouwen kwam Shanice van der Sanden in actie tijdens 13 van de 14 interlands. Mandy van den Berg maakte weer de meeste minuten: 1035. Maar de eer voor de voetballer die in 2016 het Oranjeshirt het langst droeg gaat naar Joey Mense van het CP-team, dat op de Paralympics in Rio de Janeiro net naast de medailles greep.

Het CP-team speelde liefst achttien wedstrijden van 60 minuten. En daarin kwam Mense 1040 minuten in actie.

Resultaten per team

Het CP-team verloor de helft van de achttien duels, maar dat kwam ook omdat de ploeg veel weerstand opzocht in de aanloop naar de Paralympics, met meerdere oefenduels tegen Olympisch kampioen Oekraïne. Bij de Oranjevrouwen was het alles of niets. Zeven keer winst, zes keer verlies en slechts een gelijkspel. Twee teams wisten geen enkele interland in winst om te zetten in 2016: het Nederlands zaalteam (twee gelijk, vijf verloren) en Jongens Onder 15 (4 gelijk, 2 verloren). Jong Oranje en Meiden Onder 15 verloren daarentegen geen enkel duel. De meeste overwinningen werden behaald door Jongens Onder 17 en Vrouwen Onder 19, liefst 10 keer stapten zij met een zege van het veld. Procentueel gezien deed Jongens Onder 15 het in 2016 het beste. Zij wonnen zes van de zeven interlands: 86 procent. 

Duitsland en Frankrijk: angstgegners

Landen waar meer dan drie wedstrijden tegen gespeeld werd in 2016.

De Oranje-elftallen traden het vaakst aan tegen Duitsland en daarmee hebben we ook de angstgegner van het jaar 2016 te pakken. Wie de historie van Oranje kent, zal daar niet vreemd van opkijken. Acht van de veertien duels tegen Die Mannschaft gingen verloren. Slechts twee keer werd er gewonnen. Ook met de Fransen hadden we het lastig. Het Nederlands elftal verloor zowel de oefeninterland (2-3) als het WK-kwalificatieduel (0-1) in de Amsterdam ArenA. Goed voor twee van de zes nederlagen in elf duels tegen Frankrijk. Daar stond slechts een overwinning tegenover. 

Liever speelden de Oranje-elftallen tegen Tsjechië of Zweden, waar ze nooit van verloren. Ook tegen Denemarken (vijf keer winst, slechts een keer verlies) en de Verenigde Staten (drie keer winst en een keer verlies) was de balans positief. Liefst 154 keer klonk ergens in de wereld het Nederlandse volkslied op een voetbalveld. Het vaakst stapten de partijen met een 1-1 uitslag van het veld, zestien keer. Gevolgd door 0-2 (vijftien keer) en 0-1 (dertien keer). Elf keer werd het 0-0. Meiden Onder 17 behaalde de grootste overwinning: 13-0 tegen Moldavië in de eerste ronde van de EK-kwalificatie.

Positieve balans

De Oranje-elftallen wonnen vaker dan dat ze verloren. Tegenover 71 overwinningen stonden 46 nederlagen. 37 keer eindige de interland in een gelijkspel. Het doelsaldo is ook ruim positief: 291 goals voor en 206 tegen.

Joëlle Smits op weg naar een van haar 25 goals voor Oranje in 2016.

Topscorers van Oranje

Vincent Janssen kroonde zich in zijn debuutjaar als A-international direct tot topscorer van Oranje met 4 goals. Bij de Oranjevrouwen wist Vivianne Miedema het vaakst het net te vinden: 8 keer. Die cijfers steken schril af bij Joëlle Smits, die Oranje liefst 25 keer liet juichen; vijftien keer voor Meiden Onder 17 en tien keer voor Meiden Onder 16. Karim Mossaoui was de meest trefzekere zaalinternaional met drie goals. Thomas Kleinlugtebeld nam liefst zestig procent van de CP-team-goals voor zijn rekening: negen in totaal.

Andere opmerkelijke feiten:
 

  • Dennis van der Heijden - topscorer bij Onder 20 - scoorde al zijn goals (vier) in één wedstrijd (tegen de Verenigde Staten).
  • Steven Bergwijn maakte in 2016 zowel in Jong Oranje, Onder 20 als Onder 19 twee doelpunten.
  • Sam Lammers was net als in 2015 ook in 2016 topscorer bij Onder 19, hoewel hij die eer dit jaar moet delen met Kaj Sierhuis. Sisca Folkertsma weet haar topscorerstitel te prolongeren bij Vrouwen onder 19, net als Joëlle Smits bij Meiden O16. Daishawn Redan is in 2016 wederom topscorer van Jongens onder 16.
  • Joëlle Smits weet het in twee elftallen tot topscorer over 2016 te schoppen; Meiden Onder 16 en 17. Ook Daishawn Redan presteert dat: in Jongens O16 en Jongens O17.
  • Kaj Sierhuis (Onder 19), Dennis van der Heijden (Onder 20), Joëlle Smits (2x, MO17), Romée Leuchter (MO17), Nadine Noordam (VO19), Sisca Folkertsma (VO19) en Jill Roord (VO19) wisten drie of meer keer te scoren in een wedstrijd. 
  • Kaj Sierhuis, Joëlle Smits, Romée Leuchter en Nadine Noordam deden dit via een loepzuivere hattrick: 3 doelpunten in een helft onafgebroken achter elkaar.

Vincent Janssen met de mooiste van zijn vier Oranjegoals in 2016. De 4-1 tegen Wit-Rusland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen