Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

AVBV stemt in met onderzoek naar bestuurlijke toekomst betaald voetbal

KNVB Media
KNVB Media
29 november 2016, 18:15

De algemene vergadering betaald voetbal ging akkoord met een onderzoek naar de besluitvormingsprocessen binnen de KNVB. - Foto: KNVB Media

Vertegenwoordigers van het betaald voetbal zijn vanmiddag in Zeist bijeen gekomen voor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV). Onder meer is er overeenstemming bereikt over een onderzoek naar de governance en besluitvormingsprocessen binnen het betaald voetbal.

Betere samenwerking en meer betrokkenheid leden

Tijdens de AVBV is ingestemd met een onderzoek naar de governance en besluitvormingsprocessen in het betaald voetbal. Met het oog op de recente gebeurtenissen in het betaald voetbal wordt veel waarde aan gehecht om te onderzoeken of en hoe de governance en besluitvormingsprocessen beter geregeld kunnen worden. De algemene opdracht voor dit onderzoek wordt gegeven vanuit het bondsbestuur, dit betekent dat ook de governance en besluitvormingsprocessen in het amateurvoetbal onder de loep worden genomen.

Er wordt per direct onderzoek verricht naar de kerntaken en (rol)verdeling in het betaald voetbal.

Daarnaast wordt per direct onderzoek verricht naar de kerntaken en (rol)verdeling in het betaald voetbal. Het streven is om beter samen te werken, meer contact met elkaar te hebben en de besluitvorming binnen het betaald voetbal nog meer met elkaar af te stemmen. 
 

De onderzoeken zullen worden verricht door een adviescommissie bestaande uit John Jaakke en Niek Jan van Kesteren. De resultaten van dit onderzoek worden getoetst door zeven vertegenwoordigers uit het betaald voetbal, deze worden op korte termijn aangesteld door het bestuur betaald voetbal in samenspraak met de ECV, CED en FBO. Besluitvorming over de bevindingen van de adviescommissie gebeurt tijdens de eerstvolgende AVBV in het voorjaar van 2017.

De AVBV vond plaats in de KNVB Campus.

Aanstelling RvC en directeur betaald voetbal


In afwachting van de resultaten van het onafhankelijke onderzoek naar de governance en besluitvormingsprocessen wordt er nog geen nieuwe RvC aangesteld bestaande uit vijf personen. Dit geldt ook voor een nieuwe directeur betaald voetbal. Tot die tijd geeft directeur-bestuurder Jean-Paul Decossaux leiding aan de KNVB. 
  

De selectiecommissie, die op zoek is gegaan naar een nieuwe voorzitter voor de Raad van Commissarissen (RvC) betaald voetbal bij de KNVB, heeft de AVBV geadviseerd om de RvC voorlopig in een tijdelijke, beperkte samenstelling tot de voorjaarsvergadering van 2017 het toezichthoudende werk te laten verrichten. Met dit voorstel heeft de AVBV ingestemd. De RvC bestaat momenteel uit de volgende twee personen: Erik Mulder namens de Eredivisie CV en Simon Kelder namens de CED (Eerste divisie). De voordrachten voor een volledige RvC, waaronder een nieuwe voorzitter van de RvC, worden uitgesteld in afwachting van de resultaten van het onderzoek tot de voorjaarsvergadering van 2017.

De selectiecommissie, bestaande uit Jeroen Slop (Ajax), Arie van Eijden (Almere City FC), Wim Biesterveld (FC Volendam) en Luuc Eisenga (sc Heerenveen), kwam op 24 oktober 2016 tot dit advies en het is vandaag overgenomen door de Algemene Vergadering Betaald Voetbal.
 

AVBV stemt in met wijziging van het licentiesysteem
 

Een goed licentiesysteem is van belang voor een eerlijk speelveld.

De KNVB gaat aan de slag met het schrijven van de regels voor een nieuw licentiesysteem betaald voetbal voor seizoen 2017/’18. Met het voorstel, waarin staat beschreven hoe dit nieuwe licentiesysteem er in grote lijnen uit moet komen te zien, is vanmiddag ingestemd tijdens de AVBV. Het voorstel is opgesteld door de KNVB en een klankbordgroep met hierin vertegenwoordigers van de ECV, CED en betaald voetbalclubs. De belangrijkste punten die zullen wijzigen zijn onder andere het proces, sanctiestelsel en de regels met betrekking tot clubovernames en de uitgifte van clubaandelen. De KNVB gaat het voorstel nu uitwerken in regels en legt de resultaten in het voorjaar van 2017 voor aan de AVBV. Een goed licentiesysteem is van belang voor een eerlijk speelveld en het waarborgen van de integriteit en de continuïteit van de competities in het voetbal.

 


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen