Oranjevrouwen verslaan Zweden

6 maart 2017, 19:27
5:43

Mandy van den Berg scoorde de winnende tegen Zweden - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben op de Algarve Cup met 1-0 gewonnen van Zweden. Na een stroeve eerste helft kwam Oranje na rust veel beter uit de kleedkamer. Aanvoerder Mandy van den Berg schoot haar ploeg tien minuten voor tijd vanaf de strafschopstip naar de overwinning.

Waar Zweden, verliezend Olympisch finalist, aantrad in de sterkste opstelling deed bondscoach Sarina Wiegman dit niet. “We spelen dit toernooi veel wedstrijden in korte tijd. We willen wat dingen uitproberen en aan de andere kant moeten we spelers ook heel zien te houden. Het was goed om eens wat andere meiden aan het werk te zien.”

De wedstrijd kwam wat stroef op gang. De Scandinaviërs waren de bovenliggende maar creëerden niet veel kansen. Na ruim twintig minuten stichtte Pauline Hammerlund het eerste gevaar, haar schot ging over het doel. Ook aanvoerder Schelin kwam na een fout in de Nederlandse defensie oog-in-oog met Sari van Veenendaal, maar zag haar inzet naast gaan.

Miedema en Martens
In de tweede helft kwamen Vivianne Miedema en Lieke Martens in de ploeg en dit leek de ploeg deugt te doen. Al na tien minuten kreeg Miedema haar eerste kans. Ze drong op kracht door tot in het vijandelijke strafschopgebied maar haar schot belandde op de paal.

Wiegman: 'Door te winnen van Zweden hebben we echt iets doorbroken' — Foto: KNVB Media

Oranje zette Zweden onder druk en er kwamen meer kansen. Wiegman: “Op het moment dat Lieke en Vivianne erin komen, kun je zien dat het topspelers zijn. Maar ook de meiden die er wat minder lang bij zitten speelden een goede wedstrijd. Dat is tegen een topland als Zweden natuurlijk heerlijk om te zien.” Renate Jansen had, na een slippertje van de Zweedse keeper Lindahl de kans op de openingstreffer en ook Lineth Beerensteyn was dichtbij.

Toen Beerensteyn tien minuten voor tijd weer het strafschopgebied inkwam werd ze gevloerd door een Zweedse verdediger. Aanvoerder Mandy van den Berg nam haar verantwoordelijkheid en schoot haar ploeg vanaf de strafschopstip op voorsprong. Zweden was hierna niet meer bij machte om de gelijkmaker te forceren.

“We hebben vandaag écht iets doorbroken. We roepen al langer dat we van toplanden willen winnen, dat we ervoor moeten zorgen dat we geen onnodige tegendoelpunten krijgen. Dat is vandaag gelukt. We moeten ons niet blindstaren op het resultaat, maar op weg naar het EK is dit een enorme opsteker”, aldus de winnende bondscoach.