Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van der Laan: 'België interessante graadmeter richting EK'

KNVB Media
KNVB Media
23 november 2016, 11:30

Arjan van der Laan: "De samenwerking met Foppe de Haan bevalt hartstikke goed." - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen oefenen donderdagavond in en tegen België. Een belangrijke testcase voor de ploeg van bondscoach Arjan van der Laan, mede omdat beide landen elkaar komende zomer ook ontmoeten op het EK in Poule A. "Het zal interessant zijn om te zien hoe de ploegen er voorstaan ten opzichte van elkaar."

Je mist een aantal spelers door blessures. Is dat een smet op deze stage?
“Blessures hebben we tijdens de vorige stage en het OKT in maart ook mee te kampen gehad. Naar de spelersgroep heb ik aangegeven dat nu anderen kansen krijgen en zich daar op moeten voorbereiden. Het ene moment kan het er op lijken dat je er niet bij zit, het andere moment moet je er staan. Het is heel belangrijk dat we een grotere groep hebben dan 23 spelers die zich voorbereiden op het EK. We hebben zo’n 35 spelers waar we wat dat betreft energie en aandacht in steken.”

Route richting het EK

Tijdens deze stage willen we iedere dag stappen maken

Wat is je belangrijkste doel deze anderhalve week?
“Tijdens deze stage willen we iedere dag stappen maken. Dat is meer richting het EK dan specifiek naar de wedstrijden tegen België en Engeland. Die wedstrijden zijn tussenstappen, waarbij we het zo goed mogelijk willen doen en bepaalde accenten willen leggen. Het zijn belangrijke onderdelen van de route richting het EK.”

Foppe de Haan was deze week op het veld aanwezig. Is zijn rol als adviseur belangrijker geworden?
“Het is met elkaar nog een beetje zoeken en kijken waar iedereen zich thuis bij voelt. Daar binnen zijn er geen beperkingen, maar gaan we met elkaar aan de slag om te kijken wat het beste is. Deze periode kijken we hoe we dat volgend jaar het beste kunnen voortzetten. De samenwerking bevalt in ieder geval hartstikke goed.”

België

Van der Laan tijdens de oefenwedstrijd tegen Duitsland in oktober.

Wat verwacht je van de wedstrijd tegen België donderdag?
“Ik heb België een aantal keer gezien. De ploeg heeft zich niet zomaar gekwalificeerd voor het EK, ze hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het is mooi dat we elkaar ook ontmoeten op het EK, onze wedstrijden zijn als buurlanden altijd iets aparts. Donderdag verwacht ik daarom ook een aparte wedstrijd, maar het is nu ook een extra interessante graadmeter richting het EK. Misschien zullen er aan beide kanten links of rechts wat nuances aangebracht worden, maar het zal interessant zijn om te zien hoe de ploegen er voorstaan ten opzichte van elkaar. Voor ons is het belangrijkste dat we informatie uit de wedstrijd halen om de volgende stap te zetten.”

Baalde je dat deze oefenwedstrijd al op de planning stond, na de loting die jullie ook aan elkaar koppelde in de poule tijdens het EK?
“Nee, daar heb ik niet van gebaald. Ook op de Algarve Cup komen we misschien nog wel landen tegen die we mogelijk op het EK zullen treffen. Wel hebben we na de loting gekeken naar ons programma na de winter. Geen land zit er op te wachten om een half jaar voor een wedstrijd op het EK ook al tegen elkaar te oefenen.”

Individueel

We willen weten wat we aan iedereen hebben

In de vorige stage, met oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland, gebruikte je twee sterk wisselende opstellingen. Overweeg je dat nu weer te doen?
“Tegen Duitsland was dat door een griepvirus en blessures meer dan ik vooraf van plan was. Door het ontbreken van Anouk Dekker, Jackie Groenen en Vivianne Miedema – die normaal gesproken ook volwaardig onderdeel uit maken van deze groep – moeten we op voorhand sowieso al een aantal aanpassingen doen. Voor ons is het belangrijkste dat we straks de informatie van de totale groep helder hebben. We willen weten wat we aan iedereen hebben, of ze hun taken in kunnen vullen en waar we nog verder aan zullen moeten werken. We proberen binnen het team stappen te maken, maar ook individueel duidelijk te krijgen waar nog aan gewerkt moet worden.”

Hoe groot is het gemis van Vivianne Miedema?
“Ook op het EK zou Vivianne een wedstrijd niet mee kunnen doen, door bijvoorbeeld een blessure. Ook dan moeten anderen dat invullen. Ze is hartstikke goed in vorm in Duitsland, maar door haar rugblessure krijgt een ander nu de kans om te laten zien wat zij kan.”

Ontwikkeling

Er zijn dit keer relatief veel spelers uit de Eredivisie in de selectie. Is er daardoor een groot niveauverschil binnen de selectie?
“De spelers die we uitgenodigd hebben, vinden we goed genoeg om er nu bij te zitten. Ze hebben het niveau of het talent om wat te gaan betekenen voor het Nederlands elftal. Het is superinteressant om te zien hoe zij het gaan doen.
Het is geen geheim dat de competities in het buitenland van een hoger niveau zijn dan in Nederland, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat spelers uit de Eredivisie er individueel niet heel hard aan werken om richting het EK er het beste uit te halen. Onze Eredivisie blijft in ontwikkeling, er zijn ongelofelijk veel jonge spelers. Zij krijgen de kans en ruimte om zich te ontwikkelen, door veel speelminuten te maken. Er staat ze niets in de weg om iedere week naar een hoger niveau te groeien.”

Bondscoach Van der Laan in actie tijdens de training op de KNVB Campus.

Na de wedstrijd van donderdag spelen jullie dinsdag in Tilburg tegen Engeland. Ook al een mooi affiche.
“Engeland hoort al jaren bij de top van de wereld. Ze zijn ieder toernooi weer actief en alle spelers komen uit in goede competities bij goede clubs. Ze zitten dicht bij de categorie waar we de afgelopen periode tegen gespeeld hebben, met Duitsland en de Verenigde Staten. Ik hoop dat er veel mensen ons komen supporten, zodat we richting het EK al een bepaald gevoel kunnen creëren dat we samen iets moois neer gaan zetten. Hopelijk kunnen de spelers laten zien waar we naar toe aan het werken zijn.”

KNVB Live: België - OranjeLeeuwinnen KNVB Live: België - OranjeLeeuwinnen Bekijk de wedstrijd België - OranjeVrouwen donderdag live op KNVB.nl.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen