Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Organiseren Elitetoernooi supermooie exposure voor club’

KNVB Media
KNVB Media
4 maart 2017, 8:00

Oranje-captain Matthijs de Ligt is één van de spelers die zijn opwachting kan maken in Assen. - Foto: KNVB Media

In maart en begin april organiseren een kleine tien amateurclubs in Nederland vijf internationale toernooien een handvol oefenwedstrijden. Wat komt daar allemaal bij kijken en waarom willen die clubs dat eigenlijk? Ronald Keen van Achilles 1894, waar eind maart het Elitetoernooi van Oranje onder 19 wordt gespeeld, geeft tekst en uitleg.

We zijn zuinig op ons hoofdveld. In de twee weken voorafgaand aan het Elitetoernooi wordt er niet op gevoetbald

Helemaal onervaren zijn ze niet bij Achilles 1894 in het organiseren van een toernooi onder de vlag van de UEFA. Integendeel zelfs. In de afgelopen jaren organiseerde de club uit Assen een Eliteronde voor Oranje onder 19, een Eliteronde voor Vrouwen onder 19, een oefenwedstrijd van Oranje onder 16 en een G-voetbaltoernooi voor de Nederlandse ploeg. Een groot voordeel, volgens organisator Ronald Keen. “Wij staan niet voor verrassingen als de UEFA met haar wensenlijstje komt.”

Kunstgrasvelden uitgesloten

Want de eisen waaraan een sportcomplex moet voldoen zijn niet op de vingers van één hand te tellen. De belangrijkste vereiste is dat er sprake is van een hoofdveld waarop natuurgras ligt. “Kunstgrasvelden zijn uitgesloten”, weet Keen. “Dat zorgt er natuurlijk al voor dat een heel aantal clubs afvalt. Wij beschikken gelukkig over een heel mooie grasmat op ons hoofdveld. En daar zijn we ook zuinig op. In de twee weken voorafgaand aan het toernooi wordt er niet op het hoofdveld gevoetbald.” 

Oranje onder 19 speelde in maart 2015 op het terrein van Achilles 1894 tegen Noorwegen.

Maar daar blijft het niet bij. Naast een mooie natuurgrasmat moet er sprake zijn van een goede lichtinstallatie, een representatieve ontvangstruimte, moet het sportpark een paar duizend bezoekers kunnen ontvangen, waaronder een groot aantal op een overdekte tribune en moeten er voldoende voorzieningen zijn voor de scheidsrechters, spelers, pers en de medische hulpdiensten. 

Kluivert, De Ligt en Troupée

Justin Kluivert, Mathijs de Ligt, Giovanni Troupée en Rodney Kongolo; zo maar wat spelers die hun opwachting kunnen maken op het terrein van Achilles 1894

Justin Kluivert, Matthijs de Ligt, Giovanni Troupée en Rodney Kongolo. Het zijn zo maar een aantal spelers die over een kleine maand hun opwachting kunnen maken op het terrein van Achilles 1894 en die van Harkemase Boys, waar de andere drie wedstrijden uit de Eliteronde van Onder 19 gespeeld worden. “Geweldig natuurlijk voor de jeugd uit Assen en omstreken dat dit soort spelers op ons sportpark te zien zijn”, denkt Keen. “Op 16 maart organiseren we als opwarmertje een persconferentie met KNVB-coach Maarten Stekelenburg waarin de definitieve selectie bekend wordt gemaakt.”

Aanvoerder Jairo Riedewald was twee jaar geleden in Assen één van de blikvangers van Oranje onder 19.

Het enthousiasme van de jeugd is een van de redenen om het Elitetoernooi te willen organiseren. “Het gaat ons er vooral om om exposure te genereren voor onze vereniging. Te laten zien dat we meer doen en kunnen doen dan alleen het organiseren van wedstrijden van onze eigen club. Dat we zo’n mooi evenement mogen organiseren maakt ons zeker trots.”

Absolute aanrader

Of hij het zou aanraden aan andere clubs? Keen knikt. “Absoluut. Alleen moet je niet onderschatten wat er allemaal bij komt kijken. Begin je een week of vier van te voren met de organisatie, dan gaat het je niet lukken. Dan ben je te laat. Wij zijn nu al eind vorig jaar met de organisatie begonnen en in totaal zijn er zo’n kleine honderd vrijwilligers bij betrokken. Naast de exposure van je vereniging is dat ook een bijkomend voordeel, de onderlinge band die versterkt wordt door zo’n evenement te organiseren. En natuurlijk ook de inkomsten die je eruit haalt, dat is niet de hoofdreden, maar het is wel een prettige bijkomstigheid.”

Drukke Oranjemaand vol interlands voor de deur Drukke Oranjemaand vol interlands voor de deur Lees hier welke Oranjeteams allemaal in actie komen in Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen