Memphis helpt Oranje langs Luxemburg: 1-3

13 november 2016, 20:03
3:17

Bruma, Memphis en Blind na de 1-2. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft zondag de tweede plaats in poule A van de WK-kwalificatie weer overgenomen van Zweden. Invaller Memphis Depay nam Oranje bij de hand. Met twee treffers na rust legde hij Luxemburg over de knie. De 1-3 overwinning kwam moeizaam tot stand, maar was meer dan verdiend.

Luxemburg staat dan wel onderaan in de groep, Oranje wist vooraf dat winnen op het zware veld van het Stade Josy Barthel geen vanzelfsprekendheid zou zijn. De ploeg van Danny Blind was op de hoogte van de moeite die de Zweden (0-1 winst) en Bulgaren (4-3) hadden gehad met Luxemburg. Het verschil in kwaliteit moest echter de doorslag geven. Daarbij werd het geholpen door de comeback van aanvoerder Arjen Robben in het elftal.

Het devies was snel scoren om het verzet van de Luxemburgers te breken. Toch begon Oranje moeizaam en was het even wachten op de eerste kans. Na tien minuten gebeurde er echter ineens veel achterelkaar. Het schot van Robben werd gekraakt, waarna Wesley Sneijder en Davy Klaassen te veel tijd nodig hadden om de bal goed voor de voeten te krijgen. De ploeg van Luc Holtz kreeg de bal met moeite weg.

Voorsprong

Nadat Maarten Stekelenburg al een keer moest optreden na een schot van David Turpel, leek Oranje na een half uur toch op voorsprong te komen. Klaassen kwam alleen op de debuterende doelman Ralph Schon af, maar schoot de bal op de benen van de keeper. Vervolgens kopte de Ajacied de rebound bij een leeg doel over.

Bas Dost feliciteert Arjen Robben met zijn treffer.

Een schitterende aanval bracht Nederland alsnog op voorsprong. Een combinatie tussen Joshua Brenet, Georginio Wijnaldum en Klaassen leidde tot een niet te missen kans voor Robben die op (of net iets over) de rand van buitenspel was vertrokken: 0-1.

De voorsprong zou bevrijdend moeten werken en Oranje probeerde direct de beslissing te forceren. Een spaarzame aanval van Luxemburg leidde echter vlak voor rust de 1-1 in. Brenet liet zich te gemakkelijk aftroeven door Daniel da Mota die vervolgens gewillig naar de grond ging in het strafschopgebied. Maxime Chanot benutte het buitenkansje.

Robben geblesseerd

De 1-2 van Memphis Depay.

De tweede helft begon direct met een tegenvaller. Robben, neerlands hoop, was in de rust in de kleedkamer geblesseerd achter gebleven. Steven Berghuis was zijn vervanger. Ook Sneijder, die niet lekker in de wedstrijd zat, kwam niet terug op het veld. Voor hem kwam Memphis in het veld.

Met verse vleugels ging Oranje op zoek naar een nieuwe voorsprong. Deze was er bijna direct. Daley Blind gaf voor vanaf links waarna Klaassen vrij kon inkoppen. Schon kon de bal, die meer naar de hoek had gemoeten, redden. De manier van aanvallen bleek het goede recept. Een kleine kwartier later slingerde opnieuw Blind de bal voor het doel. De gretig ogende Memphis kopte snoeihard binnen: 1-2.

Veilige marge

Met de eerste helft en de onverwachte gelijkmaker nog in het achterhoofd ging Oranje op zoek naar een meer veilige marge. Memphis had een goede kans op zijn tweede treffer, maar schoot over. Ook de sterk spelende Bart Ramselaar en Berghuis hadden kansjes, maar steeds lag Schon in de weg.

Uiteindelijk was het opnieuw Memphis die het net vond. Met een geplaatste vrije trap in de hoek zorgde hij voor opluchting bij iedereen die Oranje een warm hart toedraagt. De treffers waren bovenal een grote opsteker voor de aanvaller zelf die bij Manchester United op een zijspoor is beland.

In de slotfase was Luxemburg nog dicht bij de 2-3 en maakte Marten de Roon zijn debuut als invaller voor Wijnaldum. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar. Daarmee behaalde Oranje de laatste drie broodnodige punten van 2016 en heeft het de tweede plaats in de poule weer in handen.