Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland licht in het voordeel tegen Frankrijk

KNVB Media
KNVB Media
10 oktober 2016, 12:57

Davy Klaassen en Jetro Willems houden Antoine Griezmann in de gaten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal ontmoette Frankrijk, maandagavond de tegenstander in Amsterdam in de WK-kwalificatiereeks, 24 maal eerder. Beide landen wonnen tien maal, vier maal werd het gelijk. Het doelsaldo is wel in het voordeel van Oranje: 53 tegenover 40.

Nederland en Frankrijk troffen elkaar voor het eerst op 10 mei 1908, in Rotterdam. Oranje was dat duel veel te sterk voor de tegenstander. Het werd 4-1, door treffers van Edu Snethlage (2), Jan Thomée en Jan Akkersdijk.

De twee duels daarna won het Nederlands elftal overigens nog veel ruimer. Op 13 november 1921 kregen de Fransen in eigen huis al een behoorlijke oorwassing (0-5), maar op 2 april 1923 was het helemaal prijsschieten: 8-0. Dat was ook de grootste overwinning die Oranje ooit haalde op de ‘Haantjes’.

EK-kraker

Zulke uitslagen zijn daarna niet meer voorgekomen. Drie maal was er wel nog een kraker op het EK. In 1996, toen het eindtoernooi werd gespeeld in Engeland, hielden de teams van de bondscoaches Guus Hiddink en Aime Jacquet elkaar in evenwicht: 0-0. De Fransen namen de strafschoppen echter het beste en kwalificeerden zich daarmee voor de halve finale.

Vier jaar later trof Nederland ‘Les Blues’ opnieuw op het Europees kampioenschap, dat in eigen land werd gespeeld. Nederland – onder leiding van bondscoach Frank Rijkaard – wist de Fransen met 3-2 te verslaan, dankzij doelpunten van Patrick Kluivert, Frank de Boer en Boudewijn Zenden.

Grote zege

Op het EK 2008 stonden beide landen ook tegenover elkaar, in de poulefase. Door doelpunten van Kuyt, Van Persie, Robben en Sneijder won het team van bondscoach Marco van Basten met liefst 4-1 van de Fransen.

De laatste ontmoeting eindigde in een overwinning voor de Fransen. In Amsterdam, waar ook maandagavond wordt afgetrapt, versloegen de bezoekers het team van Danny Blind vriendschappelijk met 2-3. Luuk de Jong en Ibrahim Afellay waren de Hollandse doelpuntenmakers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen