Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje en Wit-Rusland voor zevende keer tegenover elkaar

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2016, 17:58

De basiself van Wit-Rusland - Nederland in 2007. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal neemt het vanavond in De Kuip tegen Wit-Rusland. De historie leert dat Oranje het in thuiswedstrijden altijd goed doet tegen de Wit-Russen, maar uit nog wel eens een steekje laat vallen.

De eerste ontmoeting met Wit-Rusland vond plaats in juni 1995 en betekende het debuut van doelman Edwin van der Sar. Hij zal daar met weinig plezier op terug kijken, want Oranje liet zich in Minsk machteloos met 1-0 opzij zetten door de Wit-Russen. In de return zette Oranje de nederlaag recht, maar pas na een zenuwslopende wedstrijd. Nadat Aron Winter vlak voor tijd met een rode kaart van het veld was gestuurd, wist Nederland in ondertal alsnog de overwinning te pakken. Orlando Trustful zette invaller Youri Mulder met een prachtige pass alleen voor de keeper en de spits van Schalke ‘04 rondde beheerst af.

Aanloop EURO 2004

In de aanloop naar EURO 2004 kwamen beide ploegen elkaar weer tegen. Bondscoach Dick Advocaat kon bij beide duels rustig achterover leunen: zowel uit als thuis werd relatief eenvoudig gewonnen (3-0 en 0-2). Patrick Kluivert (2), Marc Overmars, Jerrel Hasselbaink en Edgar Davids verzorgden de doelpunten.

De laatste twee ontmoetingen vonden plaats in het kader van kwalificatie voor EURO 2008. In Eindhoven beleefde het Oranje van bondscoach Marco van Basten op 6 september 2006 een makkelijke avond: twee doelpunten van Robin van Persie en een treffer van Dirk Kuyt zorgden voor een 3-0 eindstand. De uitwedstrijd werd gespeeld in november 2007, waarbij Nederland zich al had geplaatst voor het EK. In een koud en winderig Minsk liet Oranje zich aftroeven door de al uitgeschakelde Wit-Russen. Rafael van der Vaart zorgde één minuut voor tijd voor de tegentreffer, verder dan een 2-1 nederlaag kwam Oranje niet.

Stekelenburg en Sneijder

Van het elftal dat in 2007 tegen Wit-Rusland in het veld stond, zijn Maarten Stekelenburg en Wesley Sneijder de enige twee spelers die vanavond ook bij de selectie zitten. Van de selectie van Wit-Rusland waren Yahor Filipenka, Ihar Stasevich, Serhei Kornilenko en Aliaksandr Hleb in 2007 ook al van de partij.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen