Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje moet hopen op wonder na 0-0

KNVB Media
KNVB Media
6 oktober 2016, 20:21
5:11

Teleurstelling bij Riechedly Bazoer na de 0-0 tegen Turkije. - Foto: KNVB Media

Het EK is voor Jong Oranje ver weg. De ploeg van de nieuwe coach Art Langeler moest donderdag winnen van Turkije om in de race te blijven voor een plek bij de beste nummers twee. In Alkmaar bleef het echter 0-0 waardoor het moet hopen op een wonder.

Jong Oranje gaat verder zonder Fred Grim. De coach is doorgeschoven naar het 'grote' Oranje, waardoor Langeler zijn plek op de bank heeft ingenomen. Zijn opdracht was om de resterende twee kwalificatieduels te winnen en dan hopen op een misstap van één van de concurrenten in de andere poules.

Voor Turkije was de tactiek simpel. Verdedigen en proberen in één van de uitbraken voor gevaar te zorgen. Met een stuntje zou het Nederland passeren in de poule en nog een kleine kans hebben op het EK. Dit defensieve spel maakte het karwei er voor Jong Oranje niet gemakkelijker op. Desondanks kwam de ploeg er in de eerste helft via de flanken regelmatig door, kreeg voldoende kansen, maar de bal wilde er maar niet in.

Het basisteam van Jong Oranje met Donny van de Beek (linksonder) als debutant.

Pech

Vooral Riechedly Bazoer had pech in de afronding. Twee schoten van afstand belandden via een Turks been net naast het doel. Na een half uur kon hij vrij inschieten na een goede voorzet van Joshua Brenet. De inzet van de Ajacied ging via Gokhan Akkan op de paal. Vlak voor rust was Bazoer opnieuw gevaarlijk. Ricardo Kishna legde terug, Bazoer schoot in, maar opnieuw lag de Turkse doelman in de weg.

Na rust kantelde de wedstrijd. Jong Oranje was via Jairo Riedewald en Kenny Tete nog wel gevaarlijk, maar steeds vaker kwamen de Turken er goed door. Het was aan Mickey van der Hart te danken dat Nederland na een uur niet op achterstand stond. De doelman had een katachtige reflex op de inzet van Oğulcan Çağlayan waarna de bal op de lat verdween. Even later was ook Kenan Karaman dicht bij de 0-1. De invaller schoot eerst van dichtbij naast en was vervolgens ook met het hoofd gevaarlijk.

Slotfase

In de slotfase golfde het spel op en neer. Beide ploegen realiseerden zich dat ze niets hebben aan een gelijkspel en trokken steeds meer ten aanval. Invaller Steven Bergwijn zorgde bij Jong Oranje voor de meeste creativiteit, bracht Bazoer in stelling, maar het schot werd geblokt. Ook Oussami Idrissi was kansrijk. De aanvaller schoot de bal echter te slap in. Aan de andere kant gleed Jeremiah St. Juste bal van de lijn.

Invaller Joris van Overeem was vlak voor tijd dicht bij de 1-0.

Vlak voor tijd was Joris van Overeem nog bijna de grote man bij Jong Oranje. De middenvelder, net ingevallen, kon van dichtbij hard uithalen maar hij schoot recht op de Turkse doelman af.

Zo bleef Jong Oranje steken op 0-0. Slowakije is daardoor groepswinnaar en zeker van het EK. Jong Oranje zal dinsdag op Cyprus moeten winnen en dan hopen dat concurrenten in de andere poules op wonderlijke wijze hun startbewijs voor de play-offs nog verspelen.

De spelers realiseren zich na afloop dat het EK nu wel heel ver weg is.

Statistieken:

Wedstrijd
Jong Oranje – Turkije 0-0

Gele kaart
St. Juste (Nederland), Ünder (Turkije)

Scheidsrechter
Del Cerro (Spanje)

Opstelling Nederland
Van der Hart, Brenet, Rekik, St. Juste, Tete, Bazoer, Riedewald (85. Van Overeem), Van de Beek, Kishna (63. Idrissi), Vermeij (58. Bergwijn) en El Ghazi.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen