Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-update (4): Engeland breekt doelpuntenrecord

KNVB Media
KNVB Media
20 juli 2017, 9:00

Jodie Taylor rent juichend weg na een van haar drie goals tegen Schotland. - Foto: UEFA

Nederland is gastheer van het Europees kampioenschap vrouwen. Wat gebeurt er allemaal rond WEURO 2017? Hier op KNVB.nl gedurende het toernooi elke ochtend een kersverse EK-update.

Record met ‘hattrick hero’

Engeland heeft woensdagavond in groep D voor een EK-record gezorgd in de wedstrijd tegen Schotland. De Engelse vrouwen wonnen in de Galgenwaard in Utrecht met 6-0 en behaalden daarmee de hoogste uitslag ooit op een  eindronde. Het oude record van 5-0 was in handen van Noorwegen (tegen Denemarken in 1997), Duitsland (tegen Rusland in 2001) en Zweden (tegen Finland in 2013).

Jodie Taylor scoorde drie keer voor de Engelsen. Het was de eerste keer dit toernooi dat een speler driemaal scoorde en de derde keer in de geschiedenis van het EK. In 1997 was de Franse Angélique Roujas de laatste vrouw die dat presteerde. De andere Engelse goals waren van Ellen White, Jordan Nobbs en Toni Duggan. De Schotse speelster Erin Cuthbert zal zich haar verjaardag anders hebben voorgesteld...

Iberische winst

Amanda Sampedro heeft gescoord in Doetinchem. Foto: UEFA.

Spanje won eerder op de avond op De Vijverberg in Doetinchem de Iberische derby van buurland Portugal met 2-0. De goals vielen al in de eerste helft. Vicky Losada bracht haar team aan de leiding en met een kopbal verdubbelde Amanda Sampedro de voorsprong.

Daarmee gaf het team de prima kwalificatiereeks een goed vervolg. De Spaanse vrouwen scoorden meer dan welk team dan ook in aanloop naar het EK. Liefst 39 goals maakte de ploeg, die maar twee tegentreffers kreeg. Alle acht duels in de kwalificatie werden dan ook gewonnen.

De jongste, de oudste

Ingrid Hjelmseth.

De jongste speler op het EK is de Russische Viktoriya Shkoda. Ze is bijna een ‘millennial’, want de 17-jarige verdediger is geboren op 21 december 1999, nog net in de vorige eeuw dus. De jongste speler die ooit in actie kwam op een EK is vooralsnog Oksana Yakovyshyn uit Oekraïne. Toen zij in 2009 in actie kwam tegen de OranjeLeeuwinnen was ze 16 jaar en 156 dagen oud.

De oudste speler in deze eindronde is de Noorse Ingrid Hjelmseth. De keeper is 37 jaar oud. De oudste speler aller tijden op een EK is de Française Sandrine Soubeyrand. In de ontmoeting met Denemarken in 2013 was ze bijna veertig jaar, om precies te zijn 39 jaar en 340 dagen.

EK Vandaag

En wat staat er vandaag op het EK-programma? Natuurlijk de OranjeLeeuwinnen, die om 20.45 uur hun tweede pouleduel spelen tegen Denemarken. De teams gaan uitmaken wie na de winst in het eerste duel – De Deensen wonnen met 1-0 van België – de koppositie pakt en zich wellicht al kwalificeert voor de kwartfinale.

Ook een Fanzone in Rotterdam.

Net als in Utrecht, waar de Oranjeparade en Fanzone een groot succes was, wordt er donderdag ook in Rotterdam een feestelijk evenement voor de supporters gehouden. Vanaf 15.00 uur is de Oranje Fanzone geopend op het Kruisplein. Zorg dat je voor 17.30 uur op het Kruisplein bent, zodat je op tijd bent voor de Oranjeparade naar het stadion.

Fanzone

In de Oranje Fanzone zijn verschillende optredens. Geen kaartje? Kom dan kijken op de Fanzone op het Kruisplein. Ook in de Fanzones in Breda, Utrecht en Doetinchem wordt de wedstrijd uitgezonden op een groot scherm.

De Belgische vrouwen moeten in het Rat Verlegh-stadion in Breda eerder op de avond (18.00 uur) proberen van Noorwegen te winnen om nog kans te maken op een vervolg op het EK, iets wat natuurlijk ook voor de tegenstander geldt.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen