Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-update (1): 'Jij bent toch die snelle?'

KNVB Media
KNVB Media
17 juli 2017, 11:42

Koninklijk bezoek in de kleedkamer na afloop van de zege op Noorwegen. - Foto: KNVB Media

Nederland is gastheer van het Europees kampioenschap vrouwen. Wat gebeurt er allemaal rond WEURO 2017? Hier op KNVB.nl gedurende het toernooi elke ochtend een kersverse EK-update.

Koninklijk kleedkamerbezoek

Daar stonden ze dan opeens, in de kleedkamer van de OranjeLeeuwinnen: het koninklijk paar. Willem-Alexander en Maxima zagen de gehele wedstrijd vanaf de eretribune, deden fanatiek mee aan de wave die een aantal keer door de Galgenwaard rolde en kwamen na afloop persoonlijk hun felicitaties overbrengen aan de speelsters. "Ze zeiden: Wat een fantastische avond. Dat wij dit mogen meemaken met jullie. Wat een begin…", vertelde Shanice van de Sanden voor de camera van FOX Sports. "Toen vroeg hij: Jij bent die snelle, toch? Toen zei ik: Ja, dat heb je goed gezien.”

Oranjeparade

Die fans. Wat waren ze geweldig. Volle Oranjetribunes in de Galgenwaard die met 21.732 toeschouwers bevolkt was. Nooit eerder zagen zo veel mensen in Nederland in het stadion een vrouwenwedstrijd. Maar het feestje begon al veel eerder op de zondag. Op de pleinen in de Domstad verzamelden zich vroeg in de middag de eerste fans. Veel Noren op het Ledig Erf, terwijl de Oranjefans de fanzone op de Neude opzochten. Daar warmde Wolter Kroes de fans goed op, voordat zij om 15.00 uur in een lange stoet richting het stadion vertrokken. De Oranjeparade werd een geweldig feest. Drie kilometer lang door de straten van Utrecht, een enorme sliert fans achter de oranjebus. Man, vrouw, jong en oud. Op weg naar een historische wedstrijd.

Tranen van geluk

Lieke Martens leverde de voorzet, Shanice van de Sanden kopte raak.

Geboren in Utrecht, gespeeld bij FC Utrecht en maker van de winnende goal in de openingswedstrijd in Utrecht. In extase spurtte Shanice van de Sanden na haar rake kopbal het veld over, richting haar familie op de tribune. En afloop, toen duidelijk was dat Oranje Noorwegen met 1-0 de baas was, kon de matchwinner het niet droog houden. Er vloeiden tranen over de wangen van de temperamentvolle rechtsbuiten. "Ik ben best emotioneel. Utrecht is mijn stad. Dat ik hier het eerste doelpunt van het EK kan maken, doet me daarom veel. Die ontlading op de eerste avond, geweldig hoor", sprak Van de Sanden na afloop."

Kijkcijferrecord

Ruim 2,1 miljoen mensen zagen op NPO 1 de overwinning van Nederland op Noorwegen. Dat is een nieuw record voor het Nederlands vrouwenelftal. Het vorige kijkcijferrecord van het vrouwenvoetbal stond op gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. Er werd toen massaal gekeken naar het halve finaleduel Engeland-Nederland op het EK van 2009. De EK-wedstrijd in Utrecht was daarmee het best bekeken sportprogramma op een voor Nederland succesvolle sportzondag. De winst van wielrenner Bauke Mollema in de vijftiende etappe van de Tour de France werd gemiddeld door 927.000 kijkers gezien. Het moment dat Mollema solo over de streep reed trok ruim 2 miljoen Nederlanders.

Nederland - Noorwegen: de samenvatting.

Louis vond het goed

Ook Louis van Gaal was zondag aanwezig in Utrecht. En de voormalig bondscoach van Oranje, die in 2014 de mannen naar de derde plaats op het WK in Brazilië leidde, had het naar zijn zin gehad.  "Ik vond het een plezierige wedstrijd om naar te kijken. Ik denk dat ze de Noorse vrouwen hebben uitgeput, want die liepen in de tweede helft wat minder en werden meer onder druk gezet."

Ook de Denen winnen

In groep A, de poule van Nederland, speelden zondagavond ook Denemarken en België hun eerste wedstrijd. In Doetinchem zegevierden de Deense vrouwen, door een vroege treffer van Sanne Troelsgaard. In de zesde minuut kopte zij raak en dat bleek uiteindelijk de winnende goal te zijn. Ook rond deze wedstrijd was er sprake van een gebroederlijke sfeer. Op weg naar het stadion liepen beide supportersgroepen samen richting De Vijverberg. Donderdag vechten België en Noorwegen in Breda voor hun laatste kans op dit EK, terwijl in Rotterdam Nederland en Denemarken strijden om de koppositie in groep A.

EK Vandaag

Lotta Schelin, spits en aanvoerder van Zweden.

En wat staat er vandaag op het EK-programma? Nou, heel wat. Vandaag is groep B aan de beurt en daarin spelen Italië en Rusland om 18.00 uur in het stadion van Sparta Rotterdam hun eerste EK-wedstrijd. De absolute kraker van de groepsfase is vanavond in Breda te zien. Daar neemt regerend Europees en Olympisch kampioen Duitsland het op tegen Zweden, een regelrechte klassieker in het vrouwenvoetbal én een herhaling van de Olympische finale van Rio de Janeiro een jaar geleden. Daar wonnen de Duitse vrouwen met 2-1 en veroverden voor het eerst de Olympische titel. In het Rat Verlegh Stadion wordt vanavond om 20.45 uur afgetrapt. Nicolet Bakker is assistent-scheidsrechter, haar eerste optreden in het arbitraal team op een EK-eindronde. Voor beide duels zijn nog voldoende kaarten beschikbaar, dus ga naar Rotterdam of Breda vanavond.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen