Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Girls geven Eindse Boys een flinke impuls

KNVB Media
KNVB Media
6 april 2017, 20:08

Het meiden- en damesvoetbal is in korte tijd uitgegroeid naar een mooie groep van 70 spelende leden bij de Eindse Boys. - Foto: KNVB Media

Tien jaar bestond het damesvoetbal vorig jaar in Nederweert-Eind. Het begon allemaal met een eerste aanmelding bij voetbalclub Eindse Boys. Vanuit school kwamen zo nu en dan een aantal meiden die interesse hadden.

Uitdaging voor de club was dat verschillende meiden niet tussen jongens wilden spelen. Daardoor liep het aantal vrouwelijke leden dat de club rijk was, langzaam terug. Net in deze doelgroep zag Eindse Boys kansen om de club te verbreden.

Hoe doe je dat dan? De club is het gesprek aangegaan met de al spelende meiden en mogelijk  geïnteresseerden.

Stapje terug

"We hebben toen het besluit genomen om toch te kiezen voor een meidenteam. In die periode waren bijna geen meidenteams dus moest voornamelijk tegen jongens gespeeld worden. Voor de al spelende meiden was dit een stapje terug omdat ze tussen de jongens natuurlijk meer konden leren en handelingssnelheid hoger lag. Toch zagen we iets gebeuren wat positief was.", zegt bestuurslid Bart van Gijsel.

De meiden die voorheen tussen de jongens speelden, werden de kartrekkers in het nieuwe meidenteam. Ze groeiden doordat ze op andere, belangrijkere posities kwamen te spelen en ook meer speelminuten kregen. Daarnaast leerden de nieuwe meiden heel erg snel bij en werden ook steeds beter. Hierna is er een enorme hype ontstaan en is het meiden- en damesvoetbal in korte tijd uitgegroeid naar een mooie groep van 70 spelende leden bij de Eindse Boys. 

Initiatieven

De eerste en belangrijkste stap is dat je als vereniging de keuze maakt om het damesvoetbal serieus te nemen.

Bart Van Gijsel: "De vereniging (lees het bestuur) moet er wel achter staan. Het alleen zeggen en uiteindelijk niet laten zien is in feite niet voldoende. Daarnaast is het erg belangrijk functies en commissies te creëren die de belangen behartigen. Bouw aan een structuur, die overeind blijft wanneer iemand weg valt." Om tot het aantal van 70 meiden en vrouwen te komen, heeft de vereniging zich hard ingezet en diverse initiatieven genomen.

Een aantal voorbeelden hiervan:

• Samenwerking met de basisschool. Doordat de lagere school mee deed aan het KNVB scholenvoetbaltoernooi voor meiden ontstond meer interesse en aanloop. Leiders en trainers van Eindse Boys ondersteunden de leraar tijdens de wedstrijden.
• In samenwerking met de KNVB organisatie van een vriendinnendag.
• Organisatie diverse demodagen in samenwerking met PSV en Fortuna Sittard.
• Een aparte commissie binnen de vereniging, die speciaal de zaken behartigt voor de meiden en dames: VTZ dames-meisjes.
• Creëren van een bestuursfunctie voor meiden- en damesvoetbal. 
• Investering in 2 kleedlokalen, speciaal ingericht voor dames. Denk aan het gebruik van föhns, stijltangen etc.
• Eindse Boys stelt meiden- en damesvoetbal gelijk aan herenvoetbal. Hierdoor is ook de regel ontstaan dat zowel het standaardteam heren als dames op het hoofdveld voetbalt.
• Investering in eigen promotiemateriaal zoals spandoeken, foldermateriaal en posters. 
• Aanstellen gediplomeerde trainer. 

De toekomst tegemoet

Er zijn veel clubs die wel vrouwenvoetbal hebben maar geen jeugd. Uiteindelijk zie je het meiden- en vrouwenvoetbal vaak stranden, omdat er geen aanwas van onderuit komt. Momenteel is Eindse Boys opnieuw in gesprek met de lagere school om samen enkele gymlessen te verzorgen. Daarnaast blijft men kijken, praten, zoeken naar eventuele samenwerkingsverbanden met zusterverenigingen om het meiden- en damesvoetbal te kunnen blijven borgen. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen