Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax wil de dubbel, PSV de allereerste hoofdprijs

KNVB Media
KNVB Media
1 juni 2017, 9:30

De KNVB Bekerfinale wordt vrijdag vanaf 19.30 uur gespeeld in Den Haag. - Foto: KNVB Media

Wie er vrijdagavond ook met de KNVB Beker in haar handen staat, Ajax of PSV, het zal een historisch moment zijn. Wint Ajax, dan pakken de Amsterdamse vrouwen de dubbel. Is PSV de beste, dan kunnen de Brabantse speelsters hun allereerste hoofdprijs op De Herdgang in de vitrine zetten.

Zowel Ajax en PSV - in eerste instantie onder de vlag van PSV/FC Eindhoven - startte in 2012 met een (semi-)professionele vrouwentak. In die vijf achterliggende jaren werden beide ploegen in de prijzenjacht overschaduwd door met name FC Twente dat vier landstitels op rij vierde. Maar dit seizoen is alles anders.

Kaartverkoop Kaartverkoop Kaarten zijn vanaf €‬ 7,50 online verkrijgbaar via de KNVB Ticketshop. Tot en met donderdag 1 juni.

Ajax in extase

Ajax was twee weken geleden in extase toen het in de voorlaatste ronde van de play-offs om het kampioenschap van Nederland in eigen huis tegen ADO Den Haag de zilveren schaal, de bloemen en de flessen champagne ontving. De opluchting was groot in het Amsterdamse kamp. Eindelijk was daar die zo gewenste landstitel, pas het tweede tastbare succes na het winnen van de KNVB Beker in 2014.

Winst in de finale van de KNVB Beker, die vrijdag vanaf 19.30 uur in het stadion van ADO Den Haag plaatsvindt, zou het seizoen van Ajax nog meer glans geven. En tevens het afscheid van een aantal boegbeelden uit het vrouwenvoetbal van een gouden randje voorzien. Daphne Koster en Anouk Hoogendijk - respectievelijk 139 en 103 interlands voor Oranje - spelen in het Kyocera Stadion de allerlaatste officiële wedstrijd uit hun carrière en ook coach Ed Engelkes vertrekt deze zomer uit Amsterdam.

De vrouwen van Ajax werden twee weken geleden voor het eerst landskampioen.

PSV aast op revanche

Maar ook PSV heeft zijn zinnen gezet op het winnen van de KNVB Beker. De Eindhovense vrouwen verloren drie jaar geleden de eindstrijd van Ajax - destijds op het complex van de Amsterdamse amateurvereniging AFC - en azen nu op neutraal terrein in hun tweede finale op revanche. De ploeg van Nebojsa Vuckovic start als underdog, maar is juist als outsider een levensgevaarlijk team met scorend vermogen.

PSV-goalie Angela Christ onderscheidde zich in de halve finale in de strafschoppenserie.

Weg naar de finale

RondeAjaxPSV
Achtste finaleSaestum - Ajax 3-4RVVH - PSV 0-8
KwartfinaleAjax - ADO Den Haag 6-2PSV - Achilles'29 2-0
Halve finalePEC Zwolle - Ajax 1-3PSV* - sc Heerenveen 1-1 (*w.n.s.)

Ajax versus PSV dit seizoen

In de competitie deden beide ploegen dit seizoen weinig voor elkaar onder. Ze kwamen elkaar in totaal vijf keer tegen, drie keer in de reguliere competitie en tweemaal in de play-offs. PSV won eenmaal, Ajax was in de overige vier ontmoetingen de sterkste.

Afgelopen vrijdag speelden beide ploegen in de laatste speelronde van de play-offs in Eindhoven tegen elkaar (0-2). Daar stond niets meer op het spel en dat bleek ook wel uit de opstellingen en het vertoonde spel: zomeravondvoetbal op De Herdgang. Behalve voor Ajax-aanvaller Ana Romero die zich in de tweede helft schuldig maakte aan natrappen en met een rode kaart kon vertrekken. Het kostte de Spaanse Ajacied een schorsing, waardoor zij vrijdag ontbreekt in de KNVB Bekerfinale.

DatumWedstrijdUitslagCompetitie
september 2016PSV - Ajax1-2competitie
november 2016Ajax - PSV2-1competitie
maart 2017PSV - Ajax1-0competitie
april 2017Ajax - PSV1-0play-offs
mei 2017PSV - Ajax0-2play-offs

Live op FOX Sports

De bekerfinale is vrijdag rechtstreeks te zien via FOX Sports 1. De voorbeschouwing begint om 19.00 uur, klokslag 19.30 uur floot scheidsrechter Shona Shukrala voor de aftrap. De 25-jarige arbiter uit Alkmaar heeft voor het eerst de leiding over de apotheose van het bekerseizoen. "Ik ben hartstikke blij met deze wedstrijd. Het affiche Ajax - PSV is altijd al mooi, ook in de competitie, maar als KNVB Bekerfinale in het stadion van ADO Den Haag is het helemaal speciaal. De laatste jaren komen er steeds meer mensen naar de finale en de sfeer is er altijd goed."

Shukrula fluit bekerfinale Shukrula fluit bekerfinale Shona Shukrula (25) leidt het duel tussen Ajax en PSV. "Opnieuw een prachtige mijlpaal in dit mooie seizoen."

Erelijst Erelijst HSV Celeritas was in 1981 de eerste winnaar. Fortuna Wormerveer en Saestum zijn met vier bekerwinsten recordhouder.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen