Ajax knikkert bekerhouder ADO Den Haag uit toernooi

KNVB Media
KNVB Media
12 maart 2017, 16:30

Ajacied Loïs Oudemast was tweemaal trefzeker tegen ADO Den Haag. - Foto: KNVB Media

Het was een bittere pil die de vrouwen van Ajax eind vorig seizoen moesten slikken. Een week na het mislopen van de landstitel, eindigde ook de finale van het toernooi om de KNVB Beker tegen ADO Den Haag in een deceptie. Hoe anders is de situatie nu. Ajax is koploper in de Eredivisie en nam zaterdag revanche voor de verloren Bekerfinale door ADO Den Haag met 6-2 uit het toernooi te knikkeren.

Ajax lanceerde zich via een bliksemstart naar de halve finale. Er was nog geen minuut gespeeld of de Amsterdamse vrouwen konden al juichend terug naar eigen helft lopen nadat Loïs Oudemast een individuele actie knap had afgerond. Tien minuten later verdubbelde diezelfde Oudemast de score: 2-0.

Het leek een moeilijke middag te worden voor ADO Den Haag, maar de bezoekende ploeg gaf zich nog niet over. Shanique Dessing maakte de aansluitingstreffer, maar Inessa Kaagman zorgde voor de rust weer voor een ruimere marge: 3-1.

Die voorsprong bracht echter geen rust bij de Amsterdammers. Integendeel, ADO drong na de pauze aan en opnieuw zorde Dessing voor de aansluitingstreffer. De rake kopbal van Desiree van Lunteren brak na een uur spelen het verzet van ADO, waarna Kaagman en Marjolein van de Bighelaar in de slotfase de score naar 6-2 deden uitbreiden.

Zwolse stunt, Heerenveen wint na penalty's

Rode kaart voor Eshly Bakker.

In Zwolle zorgde PEC voor een daverende stunt door FC Twente uit het Bekertoernooi te stoten. Al na een half uur stond de thuisclub met 2-0 voor door twee treffers uit een hoekschop. . Nurija van Schoonhoven en Yvette van Daelen scoorden. Nog voor rust trokken goals van Ellen Jansen en Jill Roord de stand gelijk, maar werd Eshly Bakker met een directe rode kaart van het veld gestuurd wegens commentaar op de leiding.

Na een uur spelen profiteerde PEC Zwolle van de overtalsituatie en maakte Van Daelen haar tweede treffer van de middag. Het bleek meteen de winnende te zijn, waardoor PEC Zwolle zich verrassend bij de laatste vier schaarde.

Dat deed ook sc Heerenveen vrijdagavond. Het duel met Telstar kende na negentig minuten geen winnaar (1-1), waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die werden door de Friese vrouwen beter benut, waardoor sc Heerenveen doorbekert.

Lewerissa goud waard

PSV plaatste zich zondagmiddag als vierde en laatste club voor de halve finale. Bij de Eindhovense vrouwen was goalgetter Vanity Lewerissa weer eens goud waard. Zij scoorde na rust tweemaal, waardoor PSV met 2-0 te sterk was voor Achilles'29.

Uitslagen kwartfinale KNVB Beker

WedstrijdUitslag
sc Heerenveen - Telstar1-1 (sc Heerenveen wint na strafschoppen)
Ajax - ADO Den Haag6-2
PEC Zwolle - FC Twente3-2
PSV - Achilles'292-0

Ajax treft PEC Zwolle in halve finale Ajax treft PEC Zwolle in halve finale Bekijk de loting voor de halve finale KNVB Beker vrouwen.