AZ bereikt finale KNVB Beker na spektakelstuk

KNVB Media
KNVB Media
2 maart 2017, 23:31

Tim Krul stopte de beslissende strafschop van Martijn Barto. - Foto: KNVB Media

De thriller in de halve finale van de KNVB Beker tussen AZ en SC Cambuur is gewonnen door de Alkmaarders. Zij namen de penalty's het beste (3-2), nadat tijdens de reguliere speeltijd niet werd gescoord; 0-0.

In de eerste helft had AZ het meest de bal, maar SC Cambuur de beste kansen. Luckassen greep goed in toen Van der Streek alleen op doelman Krul af leek te gaan en Barto schoot de bal met links nipt voorlangs. AZ zette daar een kans van Friday tegenover, maar de spits schoof de bal eveneens voorlangs.

Na rust was SC Cambuur wederom gevaarlijk, maar een inzet van Hoefdraad werd buitengewoon fraai gepareerd door Tim Krul. Dat leek voor AZ het sein om alle schroom van zich af te gooien en op jacht te gaan naar de voorsprong. Uit de tegenaanval, na een corner, kreeg Friday namelijk een levensgrote kans, maar vrij voor doelman Nienhuis prikte hij de bal over.

AZ leek in de blessuretijd van de tweede helft de overwinning uit het vuur te slepen, toen Van Overeem de bal binnenkopte uit een voorzet van Jahanbakhsh. Dankzij de videoscheids, Dennis Higler vanuit het Replay Center, bekeek scheidsrechter Kevin Blom echter de beelden terug, waaruit bleek dat Garcia voorafgaand aan dat moment een overtreding had gemaakt op doelman Nienhuis. De beslissing werd daarom teruggedraaid en de wedstrijd ging verder met een verlenging.

Videoref in halve finale: 'Tevredenheid overheerst' Videoref in halve finale: 'Tevredenheid overheerst' De KNVB kijkt met tevredenheid terug op de testen met de videoscheidsrechter in de halve finales van de KNVB Beker.

In die verlenging was Jahanbakhsh dicht bij de openingstreffer, maar na een snelle aanval pareerde Nienhuis zijn inzet. Aan de andere kant kreeg Rens van Eijden een rode kaart na het neerhalen van de doorgebroken Van der Streek, maar de daaropvolgende vrije trap werd door Bakker in de muur geschoten. De man minder brak AZ niet op, waardoor de wedstrijd uitdraaide op penalty's.

Die nam AZ het beste. Tim Krul pakte de beslissende strafschop van Martijn Barto. Daardoor staan de Alkmaarders voor de zesde keer in de finale van de KNVB Beker. De laatste keer was in het seizoen 2012/'13, toen de ploeg won van PSV (2-1). Ditmaal zal Vitesse de opponent zijn, dat gisteren met 1-2 wist te winnen van Sparta Rotterdam.