Baker schiet Vitesse naar bekerfinale

1 maart 2017, 22:37

Lewis Baker juicht na de 0-1 tegen Sparta Rotterdam. - Foto: KNVB Media

Vitesse zal 30 april in De Kuip gaan strijden om de KNVB Beker. De Arnhemmers wonnen vanavond de halve finale met 1-2 van Sparta Rotterdam, door twee doelpunten van Lewis Baker.

Sparta Rotterdam was voor rust het meest dominant. De beste kans was voor Jerson Cabral; de 26-jarige Rotterdammer profiteerde in de twaalfde minuut van balverlies van Nakamba, maar schoof de bal vanaf de rand van de zestien net naast. Amper een minuut later opende Lewis Baker de score; de middenvelder schoof de bal van afstand hard langs doelman Kortsmit.

Na rust ging Sparta Rotterdam nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, onder meer met het inbrengen van Lucas Goodwin en Mathias Pogba. Na een uur spelen was de thuisploeg dichtbij de gelijkmaker, maar de inzet van Breuer werd gekeerd door Room en de daaropvolgende rebound kreeg Pusic niet onder controle.

Rashica is Van Moorsel te snel af.

Vitesse loerde op de tegenaanval en na een fraaie aanval via Van Wolfswinkel en Tighadouini had Rasica de kans om de score te verdubbelen. Vrij voor doelman Kortsmit schoof hij de bal vanaf een meter of zeven echter naast het doel. De 0-2 liet desondanks niet lang op zich wachten; ditmaal legde Rasica de bal terug op Baker, die vanaf de rand van de zestien zijn tweede treffer van de avond liet noteren.

Dat leek even de genadeklap, maar het duel werd alleen maar spectaculairder. Zeker omdat Kashia nog geen anderhalve minuut later een voorzet van Goodwin langs zijn eigen doelman gleed; 1-2. Het duel golfde daarna op en neer; Rashica was het dichtst bij een treffer, maar raakte met een harde schuiver de paal.

In een spannende slotfase was Sparta met een van richting veranderd schot van Sanusi nog dichtbij de gelijkmaker, maar de bal verdween naast. Door de overwinning plaatst Vitesse zich voor het eerst sinds 1990 voor de finale van de KNVB Beker. Donderdagavond weten de Arnhemmers wie daarin de opponent is, na de andere halve finale tussen AZ en SC Cambuur.

KNVB Beker uitslagen KNVB Beker uitslagen Alle uitslagen in de KNVB Beker.