Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Unieke kans voor halvefinalisten KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2017, 20:00

Vitesse bereikte ten koste van Feyenoord de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

In de Eredivisie heerst de traditionele top-3 als nooit tevoren. Het gat tussen koploper Feyenoord en nummer drie PSV is na de wedstrijd van zondag al elf punten, maar het gat tussen PSV en de rest van de competitie is zelfs nog groter.

Hoe anders is dat in de KNVB Beker, waar de traditionele top-3 al uitgeschakeld is en AZ als hoogstgeplaatste club (5e) nog in het toernooi zit. De ploeg van trainer John van den Brom is nog niet in topvorm in 2017, maar heeft wel een unieke kans om de finale van het KNVB Bekertoernooi te bereiken. Voor het laatst lukte dat de viervoudig bekerwinnaar in 2012-2013, toen het in de finale PSV met 2-1 versloeg.

Cambuur schrijft historie

Om de finale te bereiken moet AZ in de halve finale wel zien af te rekenen met SC Cambuur. Een op papier wellicht gemakkelijke opgave, maar in Amsterdam en Utrecht weten ze dat schijn bedriegt. De nummer zes uit de Jupiler League legde in de achtste finale en de kwartfinale achtereenvolgens Ajax en FC Utrecht over de knie. AZ is dus gewaarschuwd!

AZ versloeg sc Heerenveen in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Voor de Friezen is het de eerste keer in de clubhistorie dat de halve eindstrijd van de KNVB Beker werd bereikt. Na een meeslepende kwartfinale werd eind januari FC Utrecht na strafschoppen verslagen. Grote man bij de Friese subtopper uit de Jupiler League is Martijn Barto, die tegen Ajax twee keer scoorde en ook tegen Utrecht het net wist te vinden.

Vitesse favoriet

In de andere halve finale lijkt Vitesse op voorhand de grote favoriet om zich te plaatsen voor de finale. De ploeg van trainer Henk Fraser staat zevende met veertien punten voorsprong op tegenstander Sparta Rotterdam, dat op plek veertien bivakkeert. Vitesse versloeg met opvallend gemak koploper Feyenoord in de kwartfinale, door goals van Guram Kashia en Adnane Tighadouini.

Sparta Rotterdam bereikte ten koste van FC Volendam de halve finale.

Tegenstander Sparta Rotterdam bereikte de halve finale door in de kwartfinale af te rekenen met FC Volendam. De bezoekers wonnen na strafschoppen met 5-6, nadat er na 120 minuten voetbal een 1-1 eindstand op het scorebord prijkte. In de verlenging waren Thomas Verhaar en Bert Steltenpool trefzeker.

Zowel Sparta als Vitesse weet wat het is om in de Bekerfinale te staan, al is het voor beide clubs wel even geleden. Voor Vitesse was dat in 1990, toen PSV met 1-0 te sterk was. Sparta ontmoette zes jaar later datzelfde PSV in de finale en ook nu waren de Eindhovenaren de sterkste. Het doelpuntenrijke spektakelstuk eindigde destijds in een 5-2 overwinning voor PSV.

FOX Sports en Veronica

De tv-kijker is voor het KNVB Bekertoernooi thuis bij FOX Sports én Veronica. Beide duels in de halve finale zijn live te zien op deze zenders. Woensdag neemt Sparta Rotterdam het op het Kasteel op tegen Vitesse, terwijl een dag later AZ-SC Cambuur op het programma staat. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur. FOX Sports 1 begint de uitzending om 20.00 uur met het programma KNVB Beker op 1, terwijl Veronica vanaf 20.20 uur voorbeschouwt. 

DatumWedstrijdScheidsrechterTV
Woensdag 1 maart, 20.45 uurSparta Rotterdam - VitesseVan BoekelFOX Sports en Veronica
Donderdag 2 maart, 20.45 uurAZ - SC CambuurBlomFOX Sports en Veronica

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen