Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Henk Fraser wil nu met Vitesse de KNVB Beker winnen

KNVB Media
KNVB Media
26 januari 2017, 10:38

Henk Fräser wil als trainer historie schrijven met Vitesse. - Foto: KNVB Media

Welke club voegt zich donderdagavond als laatste bij de halve finalisten Sparta, SC Cambuur en AZ? Vitesse of Feyenoord. Vitesse-trainer Henk Fräser weet wat het is om de KNVB Beker te winnen. Als speler van Feyenoord mocht hij de trofee tussen 1991 en 1995 vier keer omhoog houden. Die ervaring hoopt hij over te brengen op de spelers van Vitesse, dat het in de kwartfinale moet opnemen tegen zijn oude cluppie.

De Ommekeer heet de documentaire die is gewijd aan de bekerzege van Feyenoord in 1991. Met een hoofdrol voor Henk Fraser. Feyenoord balanceerde destijds op de rand van een faillissement, maar kroop sportief onder leiding van Wim Jansen uit het dal. De KNVB Beker was de laatste strohalm voor succes, maar in de halve finale wachtte PSV in Eindhoven. Een paar weken voor de bekerstrijd was Feyenoord nog geslacht door Romario en consorten: 6-0. 

Matchwinner

— Henk Fräser als speler van Feyenoord in duel met Danny Blind. Foto: KNVB Media

Maar die avond in Eindhoven was alles anders. Feyenoord weerstond de stormloop van PSV en in de tweede helft ging Henk Fräser met lange passen diep. De steekpass was op maat, waarna hij Hans van Breukelen omspeelde en de bal in het lege doel schoof: 0-1. En dat bleef het. De goal van Fraser markeerde het einde van een donkere periode. Feyenoord won vervolgens de finale van FC Den Bosch en daarna nog drie bekers en een landstitel in een periode van vijf jaar. Coach Willem van Hanegem doopte de trofee vervolgens De Dennenappel

Als Henk Fraser de KNVB Beker voor de vijfde keer wil winnen, zal hij de club waar hij ooit nog trainer hoopt te zijn moeten verslaan. En dat is in dit seizoen in Nederlandse competities alleen nog maar Go Ahead Eagles gelukt. In de competitie verloor Vitesse met 3-1. "Maar dat was in De Kuip," zegt Fraser tegen de NOS. "En na een vroege achterstand knokten we ons terug in de wedstrijd en kregen we Het Legioen even stil." 

Feyenoord verzwakt

Bovendien is dit de beker. En dan is alles mogelijk. Zeker nu Feyenoord verzwakt is door de afwezigheid van Karim El Ahmadi (Afrika Cup) en Tonny Vilhena (geschorst). Een ook Jens Toornstra is onzeker vanwege ziekte.  "Ze hebben nog genoeg kwaliteit over," zegt Fraser. "Maar de kansen zijn niet afgenomen door hun afwezigheid." 

Hoewel iedereen het in Rotterdam over de Coolsingel heeft, is de bekerhouder zeer hongerig naar prijzen volgens coach Giovanni van Bronckhorst. Zestien keer speelde Feyenoord een bekerfinale, twaalf keer werd er gewonnen, vorig seizoen dus voor het laatst. Feyenoord maakt dus nog kans op de dubbel, die voor het laatst in 1984 werd behaald. Vitesse stond drie keer in de bekerfinale, maar de trofee haalde nooit de prijzenkast. 

Route naar kwartfinale

Vitesse schakelde op weg naar de kwartfinales achtereenvolgens De Dijk, RKC en De Jodan Boys uit. Feyenoord versloeg in de eigen Kuip achtereenvolgens FC Oss, Excelsior en ADO Den Haag. De aftrap in het Gelredome in Arnhem is vanavond om 20.45. De wedstrijd is live te zien op Fox Sports 1. Na afloop volgt de loting voor de halve finales.

Kwartfinales KNVB Beker live op FOX Sports Kwartfinales KNVB Beker live op FOX Sports Bekijk het uitzendschema van FOX Sports.

AZ naar halve finale ten koste van Heerenveen AZ naar halve finale ten koste van Heerenveen Heerenveen kreeg de kansen, maar AZ maakte de beslissende goal.

SC Cambuur schiet FC Utrecht uit de beker SC Cambuur schiet FC Utrecht uit de beker Na Ajax moest ook FC Utrecht er aan geloven tegen de bekersurprise van dit seizoen.

Sparta verder na slijtageslag in Volendam Sparta verder na slijtageslag in Volendam Lees het verslag van de eerste kwartfinale. KNVB Beker KNVB Beker Alles over de KNVB Beker.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen